пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

61 - 65

61. Який склад файлової системи АРМ бухгалтера?

Інформаційне забезпечення задач із БО може складатися з автономних файлових систем (БД) окремих АРМ або бути єдиною БД ло­кальної мережі цих АРМ.

До складу файлової системи АРМ входять:

  1. Допоміжні файли заготовок форм первинних документів (документограм) При документуванні господарських операцій користувач бачить на екрані дисплея відповідну форму і з використанням клавіатури вводить в документ оперативні дані та ключові реквізити, за якими система автоматично заповнює графи НДІ і виконує потрійні обчислення. Одночасно введений запис надходить у файли вхідних форм відповідно до прийнятої в них систематизації даних.
  2. Довідкові файли класифікаторів, призначені для розшифрування кодових позначень у вихідних повідомленнях.
  3. Допоміжні файли заготовок форм регламентних вихідних регіст­рів - МГ (відеограм), які створюються в разі використання спеці­альних засобів ПЗ, що оперують табличними файлами.
  4. Інформаційні файли норм витрати ресурсів.
  5. Інформаційні файли первинного обліку.
  6. Файли з інформацією минулих.

Основу системного автоматизованого оброблення облікових даних складають файли синтетичних рахунків (БД зведеного синтетичного й аналітичного обліків та звітності).

Записи господарських операцій у файлах синтетичних рахунків мають однакову структуру і включають як за дебітом, так і за кредитом вартісні показники (в аналітичному обліку - також кількісні), період здійснення господарських операцій, класифікаційні угруповання (в синтетичному обліку - код рахунку і субрахунку, в аналітичному додають також підрозділ, в якому проводиться операція, й об'єкт обліку). Файли синтетичних рахунків заповнюються автоматично на основі файлів первинного обліку (хронологічні масиви даних). Кожний запис, у зв'язку з подвійністю відображення операцій на рахунках, у файлі фіксується двічі: за рахунком, що кредитується, та за рахунком, що дебетується (контрольне значення інверсії бухгалтерських записів).

 

62. Що таке банківські технології і яке їх призначення?

 

Банківські технології – це послідовність операцій перетворення інформації з метою реалізації банківських операцій, послуг. У б.технологіях виділяють макро- та мікротехнології.

У ринковій інфраструктурі банки виконують обслуговуючі фун­кції, найважливішою з яких є залучення грошових коштів із зовніш­нього середовища і розміщення їх з максимальною прибутковістю та допустимим ризиком. Банки акумулюють вільні кошти юридичних і фізичних осіб у формі депозитів, ощадних внесків, цінних паперів, роз­міщують їх у кредитах, сприяють платіжному обороту в економіці країни, виконуючи платіжні операції клієнтів, оплату переказів, чеків, векселів.

Банк є своєрідним підприємством, що займається бізнесом. Він надаєна платній основі кредитні ресурси підприємствам, організаціям, фірмам, кооперативам, населенню, державі, задовольняючи їхні потреби в грошових коштах. В основному банк "працює" з чужими грошима.В ньому акумулюються вільні кошти різних власників. В результаті банк стає розпорядником й охоронцем суспільного капіталу, а це передбачає його відповідальність перед власниками за збереження грошових коштів, які знаходяться на його рахунках. Тому банк виступає ви­разником не тільки своїх, приватних інтересів, а й суспільних.

Одночасно в діяльності банку особлива роль належить договір­ним відносинам, побудованим на засадах довір'я, взаємовигідності, колективності рішень і дій. Якщо на промислових підприємствах управлінські рішення спрямовано на виробництво, то в банківських уста­новах вони одночасно впливають на клієнтуру, яка обслуговується, та на ІС банківської установи. Зарахування грошових коштів на рахунок або зняття (видача) їх з рахунку є операціями з обслуговування клієнта. Ці операції можуть проводитися тільки на основі певної інформації, відповідно змінюють значення інформаційних одиниць.

Неодмінною умовою ефективної роботи банківської установи її умовах ринку є постійне оновлення банківських технологій, основу яких складають АІС управління банківською діяльністю. Для ефективного управління банківською діяльністю потрібна розвинена ІС обслуговування клієнтів, в який використовуються ЕОМ й економіко математичні методи.

 

63. Що таке фінансово-кредитна інформація?

 

Сукупність усієї циркулюючої інформації, що застосовується її управлінні банківською діяльністю, становить фінансово-кредитну інформацію (ФКІ). Вона забезпечує діяльність банківських установ, сприяючи виробленню оптимальних управлінських рішень.

Сукупність ФКІ, що функціонує в банківській установі та зазнає різних перетворень, утворює ІС банківської установи. Ця система ди­намічна, оскільки інформація зазнає змін, частота яких залежить від функцій, виконуваних банківською установою.

Роль ІС в банківській установі надзвичайно велика. Прийняття управлінських рішень не тільки ґрунтується на інформації, а й впливає на ІС, змінюючи її стан.

Джерелом ФКІ є різні види банківських послуг: кредитні, інвестиційні, операційні, розрахункові, платіжні, консультаційні, лізингові, факторингові, довірчі, інформаційні та інше.

ФКІ виникає у процесі надання банківських послуг клієнтам Вона е різновидом економічної інформації, має не тільки її загальні, а й специфічні особливості.

 

64. Які існують типи смарт-карток?

 

Банківська технологія - послідовність операцій перетворення інформації з метою реалізації банківських операцій (послуг).

У банківських технологіях виділяють макро - та мікро технологію. Макротехнологія - послідовність дій (функцій) банківського спів­робітника щодо надання банківських послуг.Мікротехнологія - докладний пе­релік операцій, що виконується при реалізації функцій. Усі банківські технології є стандартними.

Програмні продукти розробляють із включенням або без вклю­чення в їхнє тіло банківської технології. Наприклад, банківська ІТ без­готівкових розрахунків фізичних осіб ґрунтується на нових платіжних інструментах (пластикових картках).

Технологія пластикових карток багато років удосконалювалася в лабораторіях провідних фірм і випробувана десятиріччями практич­ного застосування. Вершиною цієї технології є численна сім'я смарт-карт. Смарт-карта складається з пластикового корпуса з нанесеним зображенням, мікросхеми та контактів..

Найпростіша картка типу СLL-М містить тільки підзарядну незмінну пам’ять Сфера застосування - конт­роль доступу в приміщення.

Картка типу СLL-МІ (інтелектуальна картка) містить механізм захисту даних. Може використовуватися у фінансових програмах, де передбачено передоплату

Картка типу СLL-МС містить усі елементи комп'ютера, інтег­ровані в мікросхему - комп'ютер у кишені. Під час виробництва в зоні картки, що не програмується, створюється унікальний номер. Цент­ральний процесор служить для виконання всіх операцій в картці.

Картка типу СLL-А має доступ “тільки читання”. В ній мікро­схему приєднано до антени. За запитом рідера вона видає свій номер, який порівнюється зі списком. Після цього приймається рішення про дозвіл (заборону) транзакції.

При включенні смарт-технологій в АІС пластикова картка віді­грає роль машинного носія інформації. Вона містить інформацію про власника картки, його фінансові можливості та термін дії картки.

 

65. Що таке банківська кредитна картка?

Смарт-технологія може обслуговувати дебітну, кредитну і пе­редплатну форми обслуговування клієнтів. Розрізняють кредитні та дебітні пластикові картки. Банківська кредитна картка - це пластикова картка для запису купівель на рахунок особи або фірми, які мають бу­ти оплачені пізніше. Кредитна картка збільшує зобов'язання або борг. При користуванні нею здійснюється перевірка платоспроможності клі­єнта. За допомогою карток проводиться винесення кредиту за межі банку.

Дебітні картки - це платіжні картки, що зменшують розміри фі­нансових активів Їхніх власників. Вони замінюють готівку і чеки у сфе­рі індивідуальних розрахунків.

Для введення інформації з пластикових карток використовуєть­ся мережа банкоматів. У технології реалізації розрахунків за допомо­гою карток беруть участь банк, клієнт та магазин. Термінали банкома­тів можуть бути встановлені в банку, магазині тощо. За допомогою банкоматів власники карток можуть замовити нову чекову книжку, виписку з рахунку будь-якої повноти, довідки про наявність коштів нарахунку, сплатити рахунки, одержати довідку про переказ коштів, зняти грошові суми з рахунку в банку та інше. Нині в Україні набули по­ширення дебітні картки типу “Vіsа”, що відповідають міжнародним угодам, тобто використовуються і в інших країнах.

Під час розроблення програмних продуктів слід передбачати процедуру авторизації в технології віддаленого доступу клієнта до сво­го рахунку та здійснення операцій з ним.


06.04.2015; 17:32
хиты: 152
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
бизнес
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь