пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

46 - 50

46. Принципи архітектури “клієнт – сервер”?

Технологія "клієнт-сервер"  прийшла на зміну централізованій схемі керування обчислювальним процесом.

В архітектурі "клієнт-сервер" місце терміналу посіла персональна електронно-обчислювальна машина (клієнтська), а майнфрейму - один або кілька потужних комп'ютерів, спеціально виділений для виконання загальних задач обробки інформації (комп'ютери-сервери).

Сервер  – це об’єкт мережі, що надає певний ресурс

Клієнт  – це об’єкт мережі, що використовує наданий сервером ресурс

Основний принцип технології "клієнт-сервер" полягає в поділі функцій додатка на три групи:

-введення і відображення даних (взаємодія з користувачем);

-прикладні функції, характерні для даної предметної області;

-функції управління ресурсами (файловою системою, базою даних і т.д.)

Тому, в будь-якому додатку виділяються наступні компоненти:

-компонент подання даних

-прикладної компонент

-компонент управління ресурсом

 

Таким чином, у міру розвитку уявлень про розподілених обчислювальних процесах і процесах обробки даних складається концепція архітектури «клієнт - сервер» - узагальнене уявлення про взаємодію двох компонент інформаційної технології (технічного та / або програмного забезпечення) в обчислювальних системах і мережах, серед яких логічно або фізично можуть бути виділені:

• активна сторона (джерело запитів, клієнт);

• пасивна сторона (сервер, обслуговування запитів, джерело відповідей).

Взаємодія «клієнт - сервер» в мережі здійснюється відповідно до певним стандартом, або протоколом,-сукупністю угод про встановлення / припинення зв'язку та обміні інформацією.

 

47. Призначення мереж в АІС?

 

Технічною основою реалізації комплексної АІС є багатомашин­на обчислювальна мережа конкретної топології, яку можна за необхід­ності підключати до зовнішніх мереж. Мережа може бути одноранговою або ієрархічною.

За великої кількості користувачів у мережі, різних функціях, що виконуються мережею, її територіальній розкиданості доцільно поді­лити мережу на частини - невеликі окремі мережі. Кожна така частина виконує однорідні функції (наприклад, мережа в бухгалтерії) і має свій сервер. Користувач може мати доступ до будь-якого серверу. Зв'язувальною ланкою, яка об'єднує кілька мереж в єдину мережу, є базова мережа.

 

48. Концепція АІС нового покоління?

Концепція АІС нової о покоління сформувалася на основі синте­зу централізованого і розподіленого оброблення інформації. АІС но­вого покоління ґрунтуються на ієрархічній архітектурі, в якій центр тяжіння перенесено з локальних мереж кінцевих користувачів на мере­жу локальних серверів. Подібну організацію АІС називають централі­зованою мережею.

Концентрація системи навколо єдиного серверу не завжди ефек­тивна. По-перше, існують жорсткі обмеження кількості клієнтів, підк­лючених до серверу. А в умовах комп'ютеризації ця кількість весь час зростає. По-друге, від сучасних АІС вимагається виконання безлічі рі­знопланових функцій. Це можуть бути традиційні бізнес-додатки до програм БО, але можуть бути і задачі оптимального планування, ЕС, СППР.

  • Змішувати весь спектр подібних задач в одному комп'ютері не­ефективно. Найраціональнішим рішенням вважається ієрархічна мо­дель АІС, організована відповідно до організаційної структури підпри­ємства:
  • центральний сервер (центральний офіс);
  • локальні сервери (підрозділи);
  • станції-клієнти (персонал підприємства).

Високу ефективність АІС забезпечує процес концентрації наван­таження на серверах. Однорангові мережі та мережі з найпростішим файлом-сервером трансформуються в ієрархічні структури "станції-клієнти - сервер бізнес-додатків".

В основу цих АІС покладено вимоги щодо скорочення експлуатаційних ресурсів при збільшенні масштабності системи і розширення кола її функціональних обов'язків. Остання обставина особливо важ-нива, оскільки існує стійка тенденція до практично 100% інтеграції ІТ різних функціональних підсистем (бізнес-додатків) в єдину бізнес-модель підприємства.

Структурною основою АІС є мережа масштабу підприємства, що об'єднує локальні мережі станцій-клієнтів в єдине середовище за допомогою базових апаратних, програмних засобів і методів організа­ції бізнес-додатків. При цьому спостерігається стійка тенденція підви­щення інтелектуальності ППП управління бізнесом, що реалізується в архітектурі "клієнт - сервер".

Стосовно подібних систем було запроваджено поняття "модель інформатизованого підприємства XXI ст.", що є узагальненою схемою (Організації ресурсів ІС, орієнтованою на інтеграцію систем різного класу.

 

 

49. Який склад і функція внутріфірмової інтегрованої автоматизованої системи?

Внутріфірмова інтегрована автоматизована система - багато­рівнева ієрархічна автоматизована система управління підприєм­ством, в якій здійснюється узгоджена взаємодія сумісних авто­номних компонентів.

Її основною метою є підвищення ефективності управління всіма процесами - від Організаційно-економічних і технологічних до проектування виробів Та технологій їх виготовлення. Завдяки цьому досягається комплексна автоматизація процесів управління.

До складу ВІАС належать різні типи автоматизованих систем:

  • АСНД - автоматизована система наукових і виробничих дослі­джень та випробувань;
  • САПР - система автоматизованого проектування конструкторсь­кого і технологічного призначень;
  • АІС - автоматизована ІС загальнофірмового управління, що охо­плює основні функції управління підприємством;
  • АСУТП - автоматизована система управління технологічними процесами виготовлення виробів.

 

50. Яке призначення і яка існує взаємодія компонентів інтегрованої автоматизованої системи?

Види процесів

 

Тип автоматизованої системи

 

Рівень управління

 

Дослідження

 

АСНД

 

Науково-дослідні та технічні розробки

 

Проектування

 

САПР

 

Підготовка виробництва

 

Організаційно-економічні

 

АІС

 

Підприємство

 

Виробничі

 

АСУТП

 

Виробництво

 

АСНД призначена для здобуття, дослідження, коректування моделей, що використовуються в інших типах автоматизованих систем для проектування, прогнозування та управління. У межах АСНД розв'язуються такі задачі:

  • аналіз споживання продукції та постановка науково-технічної проблеми;
  • пошукове і патентне дослідження;
  • теоретичне й експериментальне дослідження.

Об'єктами проектування в САПР є вироби і технологічні проце­си.
У межах САПРК розв’язуються такі задачі:інженерне прогнозування;параметрична оптимізація об'єктів виробництва;розроблення документації за проектно-конструкторськими рішен­нями;

Головним компонентом, що встановлює цілі функціонування ВІАС, є АІС. Побудова АІС ґрунтується на функціональному підході до управління підприємством, тобто на внутріфірмовій системі управ­ління, яка передбачає виконання таких функцій менеджменту: підго­товка виробництва; техніко-економічне і бізнес-планування; оператив­не регулювання основної діяльності; маркетинг; матеріально-технічне забезпечення; реалізація та збут продукції; якість продукції; БО і звіт­ність; інвестування та фінансування; трудові ресурси; аналіз господарської діяльності; допоміжне виробництво; соціальний розвиток; конт­роль виконавської дисципліни. Перелік і кількість окремих функцій постійні, властиві підприємствам будь-яких типів виробництва та видів класності.      Об’єктами управління в АСУТП є:агрегати, обладнання, що складається з універсальних верстатів з числовим програмним керуванням, роботів;транспортна система для пересування предметів праці по робочих місцях;складська система для забезпечення виробництва матеріалами, ін­струментом, оснащенням.АСУТП одержує інформацію від САПР і здійснює взаємний об­мін інформацією з АІС.


06.04.2015; 17:27
хиты: 169
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
бизнес
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь