пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

36 - 40

36. Які є особливості кодування техніко-економічної інформації?

 

Після закінчення процесу класифікації здійснюють кодування інформації в класифікаторах, яке пов’язане з присвоєнням кодових позначені, кожної позиції номенклатури. Використання кодів для оброблення економічної інформації пов'язане з вибором алфавіту коду (символів, що використовуються для утворення кодових позначень), його структури і захисту, а також методів кодування.

Коди можуть бути цифровими, алфавітними й алфавітно - цифровими (цифровий код одночасно є десятеричним числом, що дає змогу застосувати ефективне його оброблення, використати як ключ).

 

37. Який є порядок оформлення електронних первинних документів?

Процес документування ґрунтується на використанні документа для фіксації господарських операцій та явищ. В умовах АРМ паперові первинні документи замінюються машинними (електронними). Змінюється тільки носій даних про господарську операцію, але документ як доказ факту здійснення цієї операції залишається тим самим. Тільки процес документування може бути виконаний в безпаперовій формі. Відбувається корінна зміна самої технології документування і документообігу. Первинні документи "виписують" на ПЕОМ. Дані в ці документи заносять з екрана дисплея за певною технологією й одночасно записують магнітний диск (МД) і розміщують в інформаційному фонді, звідки передають системі оброблення даних. Первинне документування як попередній управлінський акт збирання, реєстрації інформації відпадає, тобто здійснюється введення даних у ПЕОМ і паралельно реалізується можливість одержати первинний документ. Документ зберігається в нам'яті ПЕОМ в електронній формі й за необхідності може бути роздрукований. При цьому досягається високий рівень автоматизації циклу операцій введення, контролю, оброблення даних первинних документів з використанням інформаційних і програмних ресурсів АРМ. Порядок оформлення електронних первинних документів має забезпечувати встановлення персональної відповідальності за їх юри­дичну правочинність, вірогідність і точність первинної інформації, що міститься в них. Умови оформлення таких документів мають надавати змогу:

  • однозначно визначати осіб, відповідальних за санкціонування, здійснення та реєстрацію відображених у документах господарсь­ких операцій;
  • запобігати можливості оформлення документів особами, не наді­леними відповідними правами;
  • контролювати правильність інформації документа в процесі його створення і виправляти виявлені помилки.

Електронний первинний документ має містити відомості, що дають змогу однозначно ідентифікувати документ (найменування, форму, номер), умови його складання (дату, місце), зареєстровані в ньому господарські операції; осіб, відповідальних за складання доку­мента і зафіксовану в ньому інформацію.

Щоб процеси реєстрації інформації на АРМ могли вважатися документуванням, необхідно визначити однозначно осіб, які відпові­дають за вірогідність інформації. Для цього проводять авторизацію інформації, що документується. Авторизація полягає в кодуванні ін­формації додатковим інформаційним об'єктом, що визначає особу, відповідальну за вірогідність інформації, яка документується. Найпо­ширенішим способом авторизації є ідентифікація користувача і подальше встановлення справжності на основі пароля, графічного підпису

 

38. Які головні концепції побудови автоматизованих робочих місць?

 

Основними концепціями побудови АРМ є:

  • децентралізоване оброблення інформації на робочому місці;
  • створення персональних БД;
  • створення БЗ;
  • створення мереж АРМ;
  • інтелектуалізація АРМ.

АРМ управлінського персоналу - це програмно-технічний комплекс, винесений на робоче місце конкретного управлінського працівника, що дає змогу автоматизувати виконувані ним функції керування в інтерактивному режимі "користувач - ПЕОМ". Основний принцип, закладений в АРМ, проблемна орієнтація комплексу, тобто орієнта­ція на розв'язання псиною класу задач, об'єднаних загальною техно­логією оброблення інформації, єдністю режимів роботи й експлуатації.

 

 

39. Що повинна забезпечити автоматизована інформаційна система?

Автоматизована ІС має забезпечувати:

  • постійне спостереження за поточним станом об'єкта управління та його характеристик;
  • адаптації, тобто пристосування до прийнятої практики бізнесу та модифікації, якщо гака практика змінюється;
  • підтримку професійної діяльності управлінських працівників;
  • взаємодію з управлінським персоналом;
  • здійснення збирання та аналізу даних для управління й автомати­чного виконання програмних засобів при настанні заданого часу з формуванням необхідної звітності;
  • реалізацію системи підказок і рекомендацій для користувачів;
  • ефективне збереження даних у БД і можливість доступу до них будь-якого кінцевого користувача зі свого робочого місця;
  • взаємодію користувачів між собою на основі безпаперової технології.

 

40. Що таке автоматизована інформаційна система?

Автоматизована інформаційна система - система, що реалізує ІТ у сфері управління чи спільної роботи управлінського персоналу і комплексу технічних засобів.

Вона призначена для автоматизованого збирання, реєстрації, збереження, пошуку, оброблення та видачі інформації за запитами ко­ристувачів (управлінського персоналу). Це відбувається на основі використання економіко-математичних методів, моделей, ЕОМ і засобів комунікації. АІС реалізує - принципово нову платформу управління, що ґрунтується на інтеграції управлінської інформації за допомогою ме­ханізму загального інформаційної о зв’язку даних, які включають в об­роблення з метою здобуття інформації для управління.

Автоматизована ІС є людино-машинною системою, вона дає змогу підвищити якість управління завдяки оптимальному розподілу праці між людиною та ЕОМ на всіх стадіях управління. Вся сукупність операцій оброблення інформації, що включає збирання, введення, запис реєстрацію, перетворення, зчитування, збереження, знищення, коригування, обмін по каналах зв'язку, в АІС здійснюється за допомогою технічних і програмних засобів.

Автоматизована ІС здійснює інформаційне обслуговування по­кладених на управлінський персонал організаційних, контрольних, аналітичних, інформаційних функцій. Одержана після автоматизова­ного оброблення управлінська інформація завжди маг цільове призна­чення і містить керуючі команди (директиви) або відомості про стан керованої системи і зовнішньої о середовища.


06.04.2015; 17:25
хиты: 162
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
бизнес
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь