пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

6-10

6. Як поділяють інформацію для прийняття управлінських рішень?

 

За технологією оброблення та використання в управлінські рішеннях економічну інформацію поділяють на такі види:

  • Початкова - інформація, що надходить до об'єкта, який регулюється (вхід).
  • Внутрішня - інформація, що виникає в процесі виробничо-господарської діяльності об'єкта, який регулюється.
  • Зовнішня інформація, що виникає за межами об’єкта, який регулюється.
  • Змінна -  інформація, що характеризується зміною своїх значень при кожному її фіксуванні (реєстрації), відображає господарську діяльність і зміни, що в ній відбуваються. Використовується в од­ному циклі оброблення.
  • Умовно-стала - інформація, що зберігає свої значення протягом тривалого періоду. Термін її застосування великий і використовується в багатьох циклах оброблення.
  • Необроблена - інформація, що не підлягає ніяким перетворенням і в незмінному вигляді переходить із вхідної у вихідну. Інша - оброблена.
  • Вхідна - інформація, що вводиться для оброблення.
  • Похідна - цінова створена інформація.
  • Проміжна інформація, що знову надходить для чергового оброблення.
  • Вихідна - видається системою наприкінці оброблення або після закінчення окремих її етапів. До її одержання задається мета функціонування ІС. Вихідна інформація може бути для зовнішнього використання в системах управління більш високого рангу або партнерів, а також для внутрішнього використання - це власне інформація для управління об'єктом.

 

7. Яку структуру повинна мати інформація для обробки її на ЕОМ?

 

Оброблення інформації на ЕОМ потребує структуризації та формалізованого опису окремих її сукупностей. Розглядаючи структуру економічної інформації, виділяють її окремі елементи - прості й складні інформаційні одиниці. Логічний підхід до структуризації дає змогу встановити структурні елементи залежно від функціонального призначення інформації та її особливостей: реквізит(це логічно неподільний елемент), показник, інфор­маційне повідомлення, інформаційний масив(поєднання великої кількості однотипних реквізитів і показників, список групи), інформаційний потік( сукупність масивів, що  стосуються однієї ділянки роботи), інформаційну підсистему, ІС(сукупн. Потоків ).

Економічна інформація має певну структуру незалежно від застосовуваних технічних засобів для її оброблення. Структура розкриває побудову економічної інформації, відіграючи в ній ту саму ролі. що і синтаксис у розмовній мові. З елементів інформації - одиниць нижчого рангу утворюються складові сукупності - одиниці вищого рангу. Одиницями нижчого рангу є реквізити, а одиницею вищого рангу ІС.

 

8. Що таке реквізит і які вони бувають?

 

Реквізит - це логічно неподільний елемент. Такі елементи бувають двох видів: реквізити-основи та реквізити-ознаки.

Реквізити-основи кількісно характеризують конкретні об’єкти управління(кількісні, трудові, грошові (вартісні), абсолютні, відносні. )

Реквізити-ознаки – якісно (довідкові, групувальні, спеціальні).

Реквізит має певну самостійність й особливі риси.

Форма реквізиту включає:

  • Найменування
  • Структуру (спосіб подання значень реквізиту)
  • Значення (послідовність символів)

Структура реквізиту - це спосіб подання його значень. У структурі розрізняють довжину і тип.

Структура :

  • Довжина (к-ть символів)
  • Тип (текстовий,чисельний,логічний)

 

Значеннями реквізитів є послідовності символів (літер, цифр, різних знаків і спеціальних позначень).

Під час оброблення інформації над реквізитами-основами виконують арифметичні операції, а за допомогою реквізитів-ознак здійснюють пошук інформації, її сортування, вибірку, порівняння (логічні операції).

 

9. Що таке економічний показник і що він характеризує?

 

З реквізитів утворюється показник - структурна одиниця, що характеризує конкретний об'єкт управління з кількісного та якісного боків як сума реквізиту-основи і певної кількості реквізитів-ознак.

Показник - це мінімальна сукупність інформації, що має остаточний економічний зміст. Він характеризує певне економічне явище. На основі показників складають документи. В документі може бути кілька показників. У конкретній системі показників відбивається вся господарська діяльність об’єкта і на їх основі здійснюється управління цією діяльністю. Економічна інформація будь-якого об'єкта складається з інформаційних сукупностей - повного набору інформації, достатньої для всебічної характеристики об'єкта за певний проміжок часу. 

 

10. Яка різниця між економічним повідомленням та документом?

 

Сукупність інформації, достатньої для вироблення судження про конкретний процес (явище, факт), називається повідомленням.

Вхідні дані надходять на оброблення сформованими у вигляді інформаційних повідомлень. Повідомлення, зафіксоване на матеріальному носію відповідно до правил, які існують, та має юридичну силу, називається документом. Документ має самостійне змістове значення і характеризується повним набором реквізитів та показників.

 


06.04.2015; 17:04
хиты: 150
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
бизнес
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь