пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1-5

1. Що таке інформація?

 

Усі процеси життєдіяльності людського суспільства відбуваються з допомогою інформації, яка є формою зв'язку між об'єктом, що передає повідомлення, і тим, який прийматиме його.

Інформація - сукупність відомостей (даних), які сприймають з навколишнього середовища (вхідна інформація), видають у навколишнє середовище (вихідна інформація) або зберігають всередині певної системи.

Інформація повинна відображати реальний світ, процеси, явища, використовувати при цьому зрозумілу користувачеві мову, бути своєчасною, корисною та необхідною йому.

У теорії автоматизованого оброблення інформації її розглядають як сукупність знань, що є об’єктом нагромадження, реєстрації, передачі, збереження, оброблення.

В економічному комплексі функціонують науково-технічна, економічна, правова, адміністративна та інші види інформації.

 

2. Що таке економічна інформація?

 

Економічна інформація - один з найбільш масових різновидів інформації, що відображає процеси виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних благ та послуг.

Вона чисельно характеризує стан виробничо-господарської та фінансової діяльності об'єкта через систему натуральних і вартісних показників, циркулюючи у виробничій та невиробничій сферах, орга­нах управління. За допомогою економічної інформації можна просте­жити взаємозв'язки між ланками народного господарства, напрями його розвитку, налагодити ефективне управління ним. Ці особливості суттєво відрізняють її від економічних даних.

В об'єктивній економічній реальності постійно відбуваються події, що трактуються як будь-яка зміна стану економічного об’єкта. Ці події породжують повідомлення, що можуть бути відображені на будь-якому носію в будь-якій знаковій системі. Сукупність повідомлень, про реальні економічні події, факти, не співвіднесені з можливостями їх використання, називають економічними даними.

 

3. Що таке економічні дані?

 

Сукупність повідомлень, про реальні економічні події, факти, не співвіднесені з можливостями їх використання, називають економічними даними.

Економічні дані - відображення економічних явищ, не пов'язане з конкретним завданням управління і з певним споживачем.

Економічні дані стають інформацією, якщо їх споживач розв’язує певне завдання управління. Іншими словами, економічна ін­формація - це економічні дані, які використовуються в управлінні.

 

4. Які є особливості економічної інформації?

 

Економічна інформація є предметом автоматизованого оброблений. Вона має ряд особливостей, що впливають на способи її збирання, реєстрації та використання. Ці особливості полягають у тому, що, будучи єдиною для всього народного господарства, вона:

  • має тенденцію до постійного збільшення обсягів даних;
  • відображає різнобічну діяльність підприємств, організацій через систему натуральних, вартісних та інших показників;
  • є цифровою, алфавітною та алфавітно-цифровою, має лінійну форму подання;
  • в основній своїй масі дискретна, фіксується на матеріальних носіях інформації;
  • характеризується масовістю та великими обсягами, тривалістю збереження і необхідністю накопичення, повторюваністю циклів виникнення й оброблення у встановлених часових межах;
  • має складну структуру.

 

5. Які є види економічної інформації і які функції вони виконують?

 

Відповідно до виконуваних функцій управління виділяють такі види інформації:

  1. прогнозна,
  2. планово-договірна,
  3. облікова, нормативна,
  4. розцінкова,
  5. довідкова,
  6. таблична.

Прогнозна інформація пов’язана з функцією прогнозування, відображає ймовірне твердження про майбутній стан господарських процесів з високим ступенем вірогідності. Наприклад, прогнозований розмір прибутку за рік.

Планово-договірна інформація пов'язана з функцією плануван­ня й описує господарські процеси, що мають відбутися в заданому ча­совому періоді. Наприклад, планований обсяг випуску продукції конк­ретного найменування за місяць, кількість матеріалів конкретного найменування, які постачаються за договором.

Облікова інформація пов'язана з функціями оперативного, бух­галтерського, статистичного обліку і відбиває господарські процеси, що вже здійснилися, а також їхній фактичний стан. Наприклад, кіль­кість відпущеного матеріалу конкретного найменування зі складу цеху за робочу добу.

Нормативна інформація пов'язана з функцією підготовки виро­бництва. Вона регламентує межі витрат матеріальних та трудових ре­сурсів, рівень запасів і заділів, встановлення складу та структури об’єктів виробництва, послідовність технологічних операцій та ін. На­приклад, норма витрати матеріалу на деталь.

Розцінкова інформація включає ціни, розцінки, тарифи, які встановлено на матеріали, продукцію, виконання роботи. Ціни можуть бути планові, фактичні, договірні, прейскурантні, відпускні, оптові, роздрібні. Наприклад, планова ціна на продукцію конкретного найме­нування.

Довідкова інформація призначена для деталізації господарських процесів, їх якісного розшифрування і доповнення різними відомостя­ми. Наприклад, найменування та технічна характеристика виробу, найменування й адреса підприємства.

Таблична інформація містить коефіцієнтні величини або зазда­легідь обчислені значення. Наприклад, розмір податку з оподатковуваної суми заробітку.


06.04.2015; 17:02
хиты: 154
рейтинг:0
Профессии и Прикладные науки
бизнес
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь