пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

1-4

1.Основні поняття, історичний огляд, мета та складові частини курсу “Основи праці”.

Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, санітарно-гігієнічних,  організаційно-технічних, лікувально - профілактичних заходів та засобів спрямованих на збереження життя, здоров′я і працездатності людини в період трудової діяльності.

Охорона праці- це система збереження здоров′я працівника в процесі його трудової діяльності.

Мета: формування теоретичних і практичних  знань та умінь з правових і організаційних питань охорони праці, основ фізіології і психології праці; гігієни праці і виробничої санітарії; безпеки праці та пожежної безпеки (надати майбутнім фахівцям знання основ охорони праці реалізація яких на практиці сприятиме покращенню умов праці, підвищенню її продуктивності, запобіганню професійних захворювань, виробничого травматизму, аварій)

Основні розділи ОП:

  1. Правові та організаційні питання
  2. Гігієна праці та виробнича санітарія
  3. Техніка безпеки, електробезпе
  4. Пожежна безпека

 

2.ТБ при ремонті та обслуговуванні компютерів.

1. ПРАВИЛА РОБОТИ В КАБІНЕТІУ кабінеті встановлена складна апаратура, яка потребує обережного і акуратного ставлення: комп’ютери, принтери, інші технічні засоби.  ТОМУ: обережно ставтесь до даної техніки; спокійно, не поспішаючи, не штовхаючись, не зачіпаючи столів, заходьте до кабінету і займайте своє місце, нічого не чіпаючи на столах.На столах розміщені складові частини ЕОМ: системний блок із клавіатурою і монітор. Під час роботи променева трубка монітора працює під високою напругою.Неправильне поводження з апаратурою, кабелями і моніторами може призвести до тяжкого ураження електричним струмом, викликати загорання апаратури.

2. СУВОРО ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ: чіпати роз’єми з’єднувальних кабелів, торкатися до проводів живлення і пристроїв заземлення; доторкатися до екрана з тильного боку монітора; вмикати і вимикати апаратуру без вказівки викладача; класти диски, книги, зошити на апаратуру; працювати у вологому одязі та вологими руками; заходити до кабінету у верхньому одязі.

3. Дотримуйте безпечну відстань від екрана монітора до очей

4. ТОМУ ПОТРІБНО ПРАЦЮВАТИ:на відстані 60-70 см, зберігаючи правильну осанку;учням, що постійно носять окуляри, - в окулярах.

5. ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ переконайтесь у відсутності видимих пошкоджень робочого місця; сядьте так, щоб дивитися в центр екрана та користуватись апаратурою і сприймати інформацію, що передається на екран монітора, не нахиляючись.Розмістіть на столі зошит, навчальний посібник так, щоб вони не заважали працювати на ЕОМ.

6. РОБОТА НА ЕОМ ПОТРЕБУЄ ВЕЛИКОЇ УВАГИ, ЧІТКИХ ДІЙ ТАСАМОКОНТРОЛЮ.

7. ТОМУ НЕ МОЖНА ПРАЦЮВАТИ при недостатньому освітленні; при поганому самопочутті.

8. КОМПЛЕКСИ ВПРАВ

9. КОМПЛЕКС ВПРАВ для очей Заплющити очі, сильно напружуючи мязи очей. На рахунок 1-4 відкрити очі, розслабивши мязи очей.Подивитись удалину на рахунок 1-6. Повторити 4-5 разів.

10. КОМПЛЕКС ВПРАВ для очейПодивитися на перенісся й затримати погляд на рахунок1-4. Перевести погляд вдалину на рахунок 1-6. Повторяти 4-5 разів

11. КОМПЛЕКС ВПРАВ для очейНе повертаючи голови, подивитись“праворуч - вгору - ліворуч - вниз”, потім вдалину на рахунок 1-6. Зробити те саме, але “ліворуч - вгору - праворуч - вниз” і зновуподивитись вдалину. Повторити 4- 5 разів.

12. КОМПЛЕКС ВПРАВ для рук і плечового поясу Руки зігнути перед грудьми. На рахунок 1-2 - пружніПідняти плечі, опустити ривки назад зігнутимиплечі. Повторяти 6-8 разів. руками. На рахунок 3-4 теРозслабити плечі. саме прямими. Повторяти 4- 6 разів. Розслабити плечі.

13. КОМПЛЕКС ВПРАВ для рук і плечового поясу Руки вперед. На рахунок 1-2 долоні вниз, 3-4 - долоніНоги нарізно. На рахунок 1-4 уверх. Повторити 4-6 разів.послідовні колові рухи Розслабитися.руками назад; 5-8 - уперед.Руки не напружувати, тулубне повертати. Повторити 4-6разів

14. КОМПЛЕКС ВПРАВ для рук і плечового поясуНа рахунок 1 махом розвести руки в сторони, злегка прогнутись. На рахунок 2, розслаблюючи мязи пліч, “упустити” руки та піднести їх схрещено перед грудьми. Повторяти 6-8 разів.

15. ПАМЯТАЙТЕ!!! Ви повинні добре знати і виконувати ці правила,щоб уникнути нещасних випадків, успішно оволодівати знаннями, уміннями, навичками, зберегти державне майно – обчислювальну техніку та обладнання.

3.Цілі і задачі курсу “Основи охорони праці”, Конституція України, Закон України “Про охорону праці”.

Знання та практичні навички з питань охорони праці учні

ПТУ отримують у процесі теоретичного і практичного (виробни-

чого) навчання.

Основи охорони праці у ПТУ вивчаються у загальному курсі «Охорона праці» за 30-годинною програмою, розробленою Міністерством освіти і науки та погодженою Державним департаментом з нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики.

Мета вивчення цього курсу — дати учням знання щодо загальних питань законодавства з охорони праці, виробничої санітарії,пожежної безпеки, електробезпеки, гігієни праці, способів надання першої допомоги потерпілим при нещасних випадках, аваріях.

Конституція України

Основним законом, що гарантує право громадян на безпечні та нешкідливі умови праці, є Конституція України. У Конституції проголошено, що громадяни України мають право на працю, яку вони вільно обирають, або на яку погоджуються.Роботодавець (власник підприємства) зобов'язаний забезпечити нешкідливі умови праці відповідно до вимог безпеки і гігієни праці.

Держава створює умови для повної зайнятості працездатного населення, рівні можливості для громадян у виборі професії та роду трудової діяльності, здійснює програми професійно-технічного навчання, підготовки та перепідготовки робітників. Реалізація цих прав здійснюється через виконання вимог, викладених у законодавчих актах щодо охорони праці, а саме:

• Кодексі законів про працю;

• Законі «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності»;

• Законі «Про охорону праці»;

• Законі «Про пожежну безпеку»;

• Законі «Про охорону здоров'я»;

• Законі «Про охорону навколишнього природного середовища»;

• Законі «Про колективні договори і угоди»;

• Законі «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку»;

• Законі «Про поводження з радіоактивними відходами»;

• Законі «Про дорожній рух».

Закон України «Про охорону праці»

Закон України «Про охорону праці» — це самостійна гілка в законодавстві України про працю. Закон визначає основні положення конституційного права громадян на охорону життя і здоров'я в процесі трудової діяльності, регулює відносини між роботодавцем і працівником з питань безпеки, гігієни праці, а також встановлює єдиний порядок організації охорони праці в Україні. Дія закону поширюється на всі підприємства, установи і організа-

ції незалежно від форми власності та видів діяльності (далі — підприємство), фізичних осіб, які, відповідно до законодавства, використовують найману працю, та на всіх громадян, які працюють за наймом.

Закон не відмінив жодної з діючих норм і дозволив:

• створити органи управління охороною праці та систему органів нагляду за охороною праці;

• створити власну нормативну базу з охорони праці;

• забезпечити гласність з питань охорони праці;

• ввести економічні важелі управління охороною праці;

• визначити роль колективних договорів;

• увести нові інститути управління і нагляду за охороною праці на підприємстві (уповноважені найманими працівниками особи з питань охорони праці);

• розпочати підготовку дипломованих спеціалістів з охорони праці.

Розглянемо основні принципи державної політики в галузі охорони праці:

• пріоритет життя і здоров'я працюючих, відповідальність роботодавця за створення безпечних і здорових умов праці;

• комплексне вирішення завдань охорони праці на основі створення національної програми поліпшення безпеки, гігієни праці та виробничого середовища;

• соціальний захист працівників, повне відшкодування шкоди потерпілим від нещасних випадків, профзахворювань;

• встановлення єдиних вимог з охорони праці для всіх підприємств та суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності;

• організація навчання населення, професійної підготовки і підвищення кваліфікації працюючих з питань охорони праці.

Чітко висвітлена соціальна спрямованість Закону. Він гарантує не лише здорові та безпечні умови праці, а й соціальний захист працівників, інвалідів праці, а також сімей тих, хто загинув на виробництві.

Закон передбачає також відшкодування моральної шкоди працівникові, якщо небезпечні або шкідливі умови праці призвели до моральної шкоди потерпілого, порушили його нормальні життєві зв'язки.

Розмір відшкодування моральної шкоди може досягати 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян незалежно від будьяких інших страхових виплат.

Вперше Закон проголошує, що працівник може відмовитися

від роботи, якщо не виконується законодавство з охорони праці, а роботодавець при цьому буде виплачувати йому середній заробіток. На виконання Закону для проведення наукових досліджень у галузі охорони праці створено Національний науково-дослідний інститут охорони праці, для навчання керівних працівників і спеціалістів з охорони праці створено Головний навчально-методичний центр Держнаглядохоронпраці.

Фінансування охорони праці здійснюється власником.

Працівник не несе жодних витрат на заходи з охорони праці. Для фінансування заходів з охорони праці на підприємствах, у галузях і на державному рівні створюються фонди охорони праці.

 

4.Колективний договір і його стимулювання в охороні праці.

Колективний договір (угода) укладається на основі чинного законодавства, прийнятих сторонами зобов'язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів працівників, власників або уповноважених ними сторін.

Вимогами законів України «Про охорону праці» і «Про колективні договори і угоди» передбачено, що здійснення комплексних заходів щодо організації безпечних і нешкідливих умов праці, визначення обов'язків сторін, а також реалізація працівниками своїх прав і соціальних гарантій на охорону праці забезпечуються насамперед за допомогою колективного договору (угоди).

Гарантії, пільги та компенсації, передбачені для працюючих чинним законодавством, повинні вважатися мінімальними, обов'язковими для виконання за будь-яких умов. За наявності на підприємстві ліпших економічних можливостей нормативні пільги і компенсації можуть бути вищими за мінімальні та мати більші розміри на підставі додаткових зобов'язань згідно з колективним договором (угодою).

Наприклад, відповідно до статей Закону України «Про охорону праці» може бути передбачено: надання працівникам додаткової відпустки за несприятливі умови праці (понад розміри, визначені чинними нормативними актами), додаткового комплекту спецодягу (понад встановлені норми), облаштування додаткових санітарно-побутових приміщень (саун, душових, ванн тощо) на тих виробництвах, де нормами це не передбачено, встановлення, залежно від конкретних умов праці, додаткових оплачуваних перерв санітарно-оздоровчого призначення або скороченої тривалості робочого часу тощо.

Колективний договір (угода) повинен обов'язково передбачати захист прав і спеціальних інтересів осіб, які постраждали на виробництві від нещасних випадків (профзахворювань), а також утриманців і членів сімей загиблих.

Перевірка виконання колективного договору проводиться не рідше як два рази на рік. Підсумки перевірки розглядаються на зборах або конференції працюючих. За невиконання зобов'язань за колективним договором службові особи притягаються до адміністративної, дисциплінарної відповідальності.

 

 


03.04.2015; 09:34
хиты: 135
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь