пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

45. Лізингові операції

Лізинг - господарська угода, за якою підприємство має право користуватися майном, що йому не належить, протягом визначеного терміну за відповідну плату.

Об'єктами лізингових операцій виступають оргтехніка, обладнання для виробництва, транспортні засоби, будівлі, споруди, складські приміщення, інше нерухоме майно. Суб'єктами лізингу є окремі лізингові компанії, банки, інші кредитно-фінансові установи, при цьому останні традиційно надають кошти (кредит) лізинговій фірмі на придбання об'єктів лізингу.

Лізинг - це сукупність цивільно-правових відносин, які виникають з договору фінансового лізингу, це вид інвестиційної діяльності, при якому спеціалізована лізингова компанія купує потрібне підприємству майно та передає йому це майно в користування за оплату, з можливістю переходу права власності на предмет лізингу до Лізингоотримувача по закінченню строку лізингу.

Лізингові операції поділяються залежно від характеру відносин власності на оперативний, фінансовий, поворотний, чистий та револьверний (відновлювальний) лізинг.

Оперативний лізинг - оренда майна, обладнання на термін, менший за термін його функціонування, і витрати за термін оренди не покриваються для лізингодавця.

При фінансовому лізингу лізингодавець купує обладнання на замовлення клієнта, якому і здає його в довготермінову оренду.

Поворотний лізинг характерний тим, що власник обладнання (постачальник) продає його лізинговій компанії й одночасно бере це обладнання у неї в оренду.

При чистому лізингу лізингоодержувач бере на технічне обслуговування орендоване майно і в платежі за лізингом не додаються витрати лізингодавця з експлуатації майна, тобто це - чисті платежі.

Револьверний лізинг характерний тим, що в лізинговій угоді передбачається періодична заміна обладнання, за вимогою лізингоодержувача, на більш сучасні зразки.

Міжнародний лізинг може бути двох видів: прямий лізинг - це лізингова угода, при якій дві сторони перебувають у різних державах і підпорядковуються різним юридичним і податковим положенням; непрямий лізинг - це лізингова угода, при якій дві сторони є юридичними особами однієї країни, але капітал однієї з них, хоча б частково, належить іноземним банкам чи іноземним лізинговим компаніям. Виділяють експортний лізинг, транзитний лізинг та імпортний лізинг.

До лізингових банківських операцій відносять тільки операції з фінансового лізингу, які з економічного погляду розглядаються як кредити в інвестиційну діяльність.

Три основні етапи лізингової угоди: підготовчий етап; юридичне закріплення угоди; етап укладення лізингової угоди і виплати лізингових платежі


11.03.2015; 23:07
хиты: 143
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь