пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

42. Обслуговування зовнішньоекономічної діяльності клієнтів

Б-ки  здійсн. між нар. розрах. за доруч. своїх клієнтів у 3х формах:

1.Банківський переказ –перерах. коштів іноз. одержувачу з вказівкою способу відшкодування виплаченої суми за рах. переказодавця. Б-ківськ. перекз здійсн. безготівк. способом за доп. плат. доруч. адресованих 1м б-кою іншому

2. Інкасо - форма розрахунків, при якій банк за дорученням експортера зобов'язується одержати від імпортера безпосередньо або через інший банк певну суму або підтвердження того, що ця сума буде виплачена у встановлений термін.

Інкасо - це операція, яка здійснюється банком на підставі одержаних інструкцій з документами для:

  • одержання акцепту та/або платежу;
  • видачі комерційних документів проти акцепту та/або платежу;
  • видачі документів на інших умовах.

Від видів документів, за якими здійснюється інкасова операція, визначають два види інкасо:

  • чисте - інкасо тільки фінансових документів;
  • документарне - інкасо комерційних та фінансових документів

Головними комерційними документами є комерційні рахунки, або рахунки-фактури. Ці рахунки оформляються на підставі транспортних документів, до яких належать:

  • коносаменти: морські та річкові
  • накладні;
  • акти прийняття-передавання товару, а також поштові квитанції та ін.

Учасниками інкасової операції є: -довіритель - клієнт, який доручає операцію з інкасування своєму банку; -банк-ремітент - здійснює операцію з інкасування; -банк-інкасатор - будь-який банк крім банку-ремітента, котрий бере участь в операції з виконання інкасового доручення;  -репрезентуючий банк - безпосередньо одержує платіж та подає документи платнику.

3. Акредитив – це розрахунковий документ, що являє собою доручення одного банку іншому провести оплату товарно- транспортних документів за відвантажені товари чи надані послуги за рахунок заздалегідь визначених джерел коштів. Види акредитивів: -         безвідзивний - не може бути анульований (відкликаний) або змінений банком імпортера без згоди експортера, на користь якого він відкритий; -    відзивний - може бути змінений чи відмінений іноземним покупцем, навіть після відвантаження товарів, без попереднього повідомлення експортера; -      непідтверджений - банк повідомляє експортера про відкриття акредитива і платить, якщо банк імпортера перерахує йому відповідну суму; -        підтверджений - тверде зобов'язання двох банків, один з яких, як правило, знаходиться в країні експортера, а другий в країні покупця; -     документарний - грошове зобов'язання банку, яке виставляється на підставі доручення його клієнта- імпортера на користь експортера.


11.03.2015; 23:07
хиты: 136
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь