пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

32. Заставні операції банків з цінними паперами

Банки можуть використовувати ЦП, що перебувають у їхній власності, як предмет застави.  Застава ЦП оформляється договором про заставу або заставним зобов'язанням. Передача ЦП заставодержателю (банку- кредитору) не означає, що до нього переходить право власності на них.

ЦП як предмет застави повинні відповідати певним ви­могам: належати заставодавцю, бути ліквідними, їхня вартість має перевищувати суму позички і нарахованих процентів. 

Найвищий рейтинг якості, як правило, мають державні ЦП, зважаючи на їхню надійність, ліквідність і визначеність. Розмір позички може досягати 90% під вартості заставлених державних ЦП, тобто маржа може становити близько 10%. При використанні в якості застави корпоративних ЦП береться до уваги, чи обертаються вони на біржі. ЦП, що котируються на біржі, оцінюються, як правило, вище, ніж ті, що не котируються, тому маржа при їх використанні під заставу буде нижчою. НБУ надає іншим банкам з метою підтримки їх поточної ліквідності кредит під заставу ЦП, що дістав назву ломбардного. Такий кредит надається шляхом проведення тендерів. Використовуються дві моделі організації торгів. Американська модель (процентний тендер) передбачає, що заявки банків - учасників ранжуються виходячи з рівня запропонованої процентної ставки у міру спадання і задовольняються у такому ж порядку до закінчення виставленого на тендер обсягу кошті

Голландська модель (кількісний тендер) передбачає, що всі заявки банків будуть задоволені за останньої процентною ставкою, яка увійде у список задоволених заявок, тобто за ставкою відсікання, що встановлюється НБУ. Заборгованість банку за ломбардним кредитом не повинна перевищувати 75% вартості портфеля ЦП (облігацій), наданих в забезпечення кредиту (95% при заставі ОВДП). НБУ постійно контролює забезпечення кредиту. У разі падіння вартості портфеля облігацій до рівня, що є недостатнім для забезпечення ломбардного кредиту, банк зобов'язаний надати в заставу додаткові облігації і, відповідно, заблокувати їх на окремому рахунку в депозитарії, або частково погасити заборгованість. Ломбардний кредит надається банкам, що мають ліцензію НБУ і працюють не менше одного року, а також виконують вимоги щодо дотримання економічних нормативів і формування резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями.

Операція РЕПО - це фінансова операція, що складається з двох частин. У першій частині (стандартне РЕПО) одна сторона продає ЦП іншій стороні і одночасно бере на себе зобов'язання викупити їх у визначений термін або на вимогу іншої сторони.  Зобов'язання на зворотну купівлю відповідає зобов'язанню на зворотний продаж, яке бере на себе інша сторона. Різниця між цінами і є тим процентним доходом, який повинна отримати сторона, що виступає покупцем ЦП (продавцем грошових коштів) у першій частині РЕПО. У ціну зворотного викупу ЦП включається первісна ціна їх продажу і певний процент, що сплачується позичальником коштів. Застосування річної ставки цього процента (ставка РЕПО) дає підставу вважати операції РЕПО формою короткострокового кредиту, забезпеченого ЦП. Зворотне РЕПО - дзеркальне відображення стандартного РЕПО: та сама угода, але з позиції покупця ЦП у першій частині РЕПО.Згідно нормативних документів НБУ операції РЕПО поділяються на три види залежно від терміну дії і порядку встановлення процентної ставки:

  • нічне РЕПО: термін один день, процентна ставка фіксована;
  • відкрите РЕПО: термін операції не визначено (кожна сторона може вимагати виконання операції РЕПО), процентна ставка не фіксована;
  • строкове РЕПО: термін визначається угодою, процентна ставка фіксована.


11.03.2015; 23:07
хиты: 137
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь