пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

30. Загальна характеристика операцій банків з цінними паперами

Банки здійснюють операції з різними видами цінних паперів (ЦП) - пайовими, борговими, похідними на різних сегментах ринку - первинному і вторинному, біржовому і позабіржовому, на ринку державних, корпоративних і муніципальних ЦП, внутрішньому, міжнародному і глобальному відповідно до законодавства України та нормативно-правових актів НБУ про ЦП. На ринку ЦП банки виступають у ролі емітентів, інвесторів, фінансових посередників та інфраструктурних учасників, займаються непрофесійною і професійною діяльністю з ЦП.

Емісійна діяльність банків полягає у випуску власних ЦП з метою залучення коштів для формування і поповнення ста­тутного капіталу.. Випуск банком ЦП відображається у пасивних операціях банків.

Інвестиційна діяльність банків передбачає вкладення коштів у ЦП від свого імені і за свій рахунок, передусім, задля отримання прибутку.

Залежно від ролі банків на ринку ЦП виділяють три моделі організації останнього:

1. Банківська модель (Німеччина) характеризується найактивнішою діяльністю банків на ринку ЦП, які мають право на здійснення операцій з ЦП.

2. Небанківська модель (США) обмежує інвестиційну і посередницьку діяльність банків на ринку корпоративних ЦП (забороняється андеррайтинг, купівля і продаж акцій нефінансових компаній, обмежена діяльність із корпоративними облігаціями). На ринку ЦП активно працюють спеціальні інвестиційні інститути (інвестиційні банки, компанії, фонди).

3. Змішана модель характеризується присутністю і діяльністю на ринку корпоративних ЦП як банків, так і спеціальних інвестиційних інститутів.

В Україні формується змішана модель організації ринку ЦП. Банкам дозволяється займатися як інвестиційною, так і торговельною (професійною) діяльністю на ринку ЦП. Інвестиції банків в акції, в корпоративні боргові зобов'язання, вкладення в асоційовані й дочірні компанії не повинні перевищувати 50% капіталу банку.

Інвестиції банків у ЦП є активними операціями банків. ЦП можуть використовуватися банками як застава для одержання кредиту на міжбанківському ринку, для рефінансування через ЦБ, для проведення операцій РЕПО.

Посередницька діяльність банків полягає в наданні послуг своїм клієнтам, за дорученням яких банки купують та продають ЦП, формують портфелі ЦП для клієнтів, управляють портфелем ЦП за довірчим договором, займаються розміщенням (андеррайтингом) ЦП, надають консультаційні послуги клієнтам.

Банки можуть займатися клірингово-розрахунковою діяльністю, вести реєстр власників ЦП (реєстраторська діяльність) тощо.

Для здійснення операцій з ЦП банки повинні мати ліцен­зію НБУ.

Для отримання ліцензії банки повинні відповідати загальним вимогам НБУ до ведення банківської діяльності (емісія ЦП: строк діяльності банку не менше двох років; відсутність сумнівних і безнадійних кредитів, не покритих резервами; наявність зареєстрованого і фактично сплаченого статутного капіталу; купівля, продаж ЦП і операції з ними: строк діяльності банку не менше 1 року; наявність зареєстрованого та фактично сплаченого статутного капіталу).

Професійна діяльність банків на ринку ЦП полягає у торгівлі ЦП, управлінні активами інституційних інвесторів, проведенні депозитарної діяльності і вимагає ліцензії Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР).


11.03.2015; 23:04
хиты: 130
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь