пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

28. Оцінка позичальника кредитні ризики та можливості їх зменшення

Основними критеріями оцінки кредитоспроможності пози­чальника можуть бути:

- забезпечення власними коштами не менш як 50 відсотків усіх його видатків;

- репутація позичальника (кваліфікація, здібності керівника, дотримання ділової етики, договірної, платіжної дисципліни);

- оцінка продукції, що випускається та послуг, які надаються (якість та конкурентноздатність на внутріш­ньому та зовнішньому ринках, попит на продукцію, послуги, обсяги реалізації тощо);

- економічна кон'юнктура (перспективи розвитку позичальника, наявність джерел коштів для капіталовкладень) тощо.

Необхідні відомості про позичальника та інформація, яка отримана банком при оформленні кредиту, систематизується у кредитній справі позичальника. Документи, що зберігаються у цій справі, групуються таким чином:

- матеріали з надання кредиту (кредитний договір, боргові зобов'язання, гарантійні листи тощо);

- фінансово-економічна інформація (бухгалтерські баланси, звіти про прибутки та збитки, бізнес-плани тощо);

- матеріали про кредитоспроможність позичальника: довідки, отримані від інших банків, запити, листування, звіти аудиторських фірм тощо.

Відстрочення (пролонгування) погашення кредиту з підвищенням відсоткової ставки здійснюється банком у виняткових випадках, у разі виникнення у позичальника тимчасових фінансових ускладнень через непередбачені обставини за умови прийняття останнім відповідних заходів щодо їх усунення. Це відстрочення має бути оформлене додатковим договором між позичальником та банком, який є невід'ємною частиною кредитного договору.

Банк здійснює контроль за виконанням позичальником умов кредитного договору, цільовим використанням кредиту, своєчасним і повним його погашенням. При цьому протягом усього строку дії кредитного договору банк підтримує ділові контакти з позичальником, зобов'язаний проводити перевірки стану збереження заставленого майна, що повинно бути передбачено кредитним договором. При виявленні факту нецільового використання коштів кредиту, банк має право вимагати дострокового повернення всіх коштів в межах зобов'язань позичальника за кредитним договором.

У разі несвоєчасного погашення боргу за кредитом та сплати відсотків (комісій), при відсутності домовленості про відстрочення погашення кредиту, банк може застосувати штрафні санкції у розмірах, передбачених договором.

В кредитній угоді передбачається відповідальність позичальника за несвоєчасне повернення кредиту та відсотків за ним і банку за несвоєчасне перерахування валюти кредиту у вигляді пені, розмір якої встановлюється згодою сторін. Банки зобов'язані у кожному випадку неповернення кредиту та нарахованих відсотків вирішувати питання про стягнення заборгованості згідно чинного законодавства, аж до порушення у суді справи про банкрутство боржника.


11.03.2015; 23:04
хиты: 135
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь