пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

23.Акцептування і авалювання векселів

Найкращим забезпеченням оплати векселів вважається гарантія банку. Вексельні гарантії банків можуть мати явний або прихований вигляд. В явному вигляді видається аваль. Прихований вигляд мають учинені у формі окремої гарантії платежу гарантійні листи, надписи банку на векселі як однієї із зобов'язаних за векселем осіб, але не аваліста.

Аваль - це вексельна гарантія, внаслідок якої особа, що вчинила цю гарантію (аваліст), бере на себе відповідальність повністю або в частині суми за зобов'язання якоїсь із зобов'язаних за векселем осіб (векселедавця, акцептанта, індосанта).

Аваліст відповідає так само, як і особа, за яку видана гарантія, однак аваліст є боржником «другої черги», і стає зобов'язаним лише після невиконання зобов'язань особою, за яку він виданий. Зобов'язання аваліста є дійсними навіть у тому разі, якщо те зобов'язання, яке він гарантував, виявиться недійсним.

Оплачуючи переказний вексель, банк-аваліст набуває права, що випливають з переказного векселя як проти тієї особи, за котру був виданий аваль, так і проти тих осіб, які зобов'язані перед цією особою.

Аваль надається після перевірки репутації клієнта, його кредитоспроможності, угод, на підставі яких були придбані векселі. Банки встановлюють ліміти з ввалювання векселів для кожного платника за векселем, а також кожного пред'явника векселя.

На кожному реєстрі розраховується сума нарахувань, які має сплатити клієнт, а з останнім укладається договір про ввалювання. Авальовані та неавальовані векселі повертаються клієнту під розписку на реєстрах.

Плата за надання авального кредиту, обчислюється на підставі процентної ставки банку. Крім процентів, за іногородніми авальованими векселями можуть утримуватися комісія, дамно і порто. Також банк може утримувати з позичальника комісію за зобов'язання надати авальний кредит (як правило, розраховується у процентах до суми, зобов'язання банку, за період його дії та незалежно скористались ним чи ні.

При настанні строку платежу векселедержатель може звернутися з вимогою про платіж за векселем до банку-аваліста, якщо вексель не був оплачений або був оплачений частково. Векселедержатель може звернутись до аваліста і до настання строку платежу у разі:

- повної або часткової відмови здійснити акцепт;

  • банкрутства (неплатоспроможності) трасата;
  • припинення трасатом платежів;
  • безрезультатного звернення стягнення на майно трасата;
  • банкрутства (неплатоспроможності) трасанта.

Банк-аваліст оплачує вексель тільки в розмірі тієї суми, на яку він дав аваль. Він може сплатити векселедержателю проценти і пеню на повну суму векселя, витрати на опротестування, відсилання повідомлень та інші витрати, якщо вимога про це подана банку векселедержателем або надписувачем, який оплатив вексель у порядку регресу.

Авалювання - взяття банком на себе зобов'язання оплатити вексель повністю або частково за одну із зобов'язаних за векселем осіб, якщо вексель не оплачений у строк.

Акцепт - згода платника (акцептанта) оплатити вексель, прийняття ним зобов'язань за векселем.

Акцептний кредит - це форма вексельного кредиту, що надається векселедавцю і виступає як гарантійна послуга.

Нотифікація - повідомлення векселедержателем своїх індосанта та векселедавця, про неплатіж (неакцепт)


11.03.2015; 23:04
хиты: 126
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь