пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18. Операції з пластиковими картками

Банківська платіжна картка (БПК) – пластиковий ідентифікаційний засіб, за допомогою якого держателю БПК надається змога здійснювати операції сплати за товари і послуги та отримувати готівкові кошти. Ідентифікування держателя БПК має забезпечуватись нанесенням на БПК номера БПК, терміну дії БПК та прізвища, ім'я і зразка підпису держателя БПК. Одним із функціональних призначень банківських пластикових карток є здійснення платежів (тому вона має назву "платіжна"), а деякі з них можуть забезпечувати кредитування власника картки. Для юридичних осіб призначені такі типи банківських платіжних карток: - дебетна, яка дає змогу здійснювати операції в межах залишку коштів на спеціальному картковому рахунку шляхом прямого дебетування; - кредитна - дає змогу здійснювати операції за дебетом спеціального карткового рахунку та в межах установленого банком-емітентом овердрафту. Емісію платіжних карток і здійснення операцій з їх використанням у межах України проводять банки, що мають ліцензію НБУ. Платіжна картка є власністю емітента і надається клієнтові або його довіреній особі відповідно до умов договору з клієнтом (за винятком не персоніфікованих наперед оплачених платіжних карток). Один примірник договору між емітентом і клієнтом має бути переданий клієнтові.

       Безготівкові операції з платіжними картками У межах України еквайринг здійснюється виключно юридичними особами - резидентами, що уклали договір із платіжною організацією відповідної платіжної системи. Договір між еквайром і торговцем дає можливість торговцеві приймати до оплати платіжні картки відповідної платіжної системи з дотриманням її правил і виконувати інші операції, які передбачені договором.

Готівкові операції з платіжними картками Операції із внесення на рахунки та отримання з рахунків готівкових коштів за допомогою платіжних карток здійснюються згідно з правилами внутрішньодержавних та міжнародних платіжних систем, а також відповідно до Інструкції про касові операції в банках України (постанова № 337 Правління НБУ від 14.08.2003 р., зі змінами та доповненнями) через каси банку або банкомата. Банкомати можуть установлювати як на території банку, так і за його межами. Видавання коштів із застосуванням платіжних карток виконується в межах їх залишку на рахунку клієнта чи витратного ліміту або його частки на відповідному картковому рахунку. Якщо між клієнтом та банком укладено договір про надання кредиту, то видавання коштів може здійснюватися в межах залишку коштів на рахунку визначеного договором ліміту кредитування.


11.03.2015; 23:02
хиты: 136
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь