пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

17. Порядок видачі готівки клієнтам. Банкомат

Установи банків видають готівку через свої видаткові каси протягом операційного дня в таких випадках:

- юридичним особам з їхніх поточних рахунків на підставі грошових чеків установленої форми із зазначен­ням цільового призначення одержаної готівки;

- фізичним особам з їхніх поточних чи ощадних рахунків за видатковими документами встановленої форми;

- населенню при виплаті йому пенсій, допомоги, переказів з інших банків, заробітної плати.

Для здійснення видаткових операцій касири до початку операційного дня одержують готівку у завідувача каси під звіт.

Готівка видається клієнтам за видатковими документами, які мають бути заповнені, підписані і засвідчені згідно вимог НБУ. Якщо документи в порядку, операційний працівник перевіряє наявність на рахунку у клієнта необхідної суми коштів, візує документи, підписує в осіб, які мають право дозволу на видачу готівки, і передає касиру для виконання.

Касир відраховує зазначену суму готівки і передає представникові клієнта. Гроші видаються повними пачками та корінцями, якщо їх упаковка не пошкоджена.

Одержувач може перерахувати видану йому суму готівки поаркушне біля віконця каси, або в окремому приміщенні під наглядом працівника банку. Виявлена при цьому недостача покривається з каси банку, надлишок виданої суми - повертається до каси банку.

Видана клієнтам сума готівки в той самий день списується з їхніх рахунків.

Юридичні особи при одержанні готівки повинні вказувати в чеку цілі, на які вона буде витрачатися. Податкові та інші контролюючі органи, банки періодично перевіряють використання клієнтами одержаних коштів за цільовим призначенням.

Операції з приймання та видачі готівки можуть здійсню­ватися також за допомогою пластикових карток та банківських автоматів.

Банкомат - це пристрій для автоматизованого касового самообслуговування клієнтів, який дозволяє скоротити поточні витрати банків на ведення касових операцій

Банкомати можуть виконувати такі операції:

- інформувати клієнтів про стан їхніх рахунків;

- видавати готівку з рахунків;

- приймати готівку для розміщення на рахунках клієнтів;

- приймати готівку для погашення позичок;

- приймати доручення про переказ грошей з одного рахунку клієнта на інший тощо.

Надання банкоматами вказаних послуг здійснюється за допомогою пластикових карток з магнітною смугою, яка містить ПІН-код клієнтів, що дозволяє ідентифікувати останніх. Після кожної операції банкомат видає клієнту квитанцію з повною характеристикою проведеної операції (сума, час, порядковий номер, вид операції, назва банку тощо).

Згідно договору, банк видає клієнту за невелику плату пластикову картку та ПІН-код, повідомляє мережу розміщення банкоматів, якими він може користуватися, та режим їх роботи. Якщо інформація зчитана банкоматом з пластикової картки співпадає із введеним клієнтом ПІН-кодом, банкомат дає дозвіл клієнту здійснювати будь-яку з операцій, висвітлених на спеціальному табло. Через клавіатуру клієнт дає банкомату команду на виконання вибраної операції та вказує її суму. При­йнявши та обробивши цю інформацію, банкомат через спеціальний пристрій (вікно) приймає або видає банкноти, а також видає квитанцію клієнту, повертаючи по закінченні операції саму картку.

Якщо клієнт кілька разів набирає неправильний ПІН-код, затягує час операції, або якщо картка перебуває у стор-списку, банкомат конфіскує пластикову картку.


11.03.2015; 23:02
хиты: 130
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь