пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

46-50

46 Облік нарахування та сплати податку на прибуток.

На рахунку 98 ведеться облік належної заданими бухгалтерського обліку суми податку на прибуток від звичайної діяльності та надзвичайних подій.

За дебетом рахунка відображається нарахована сума податку на прибуток, за кредитом - включення до фінансових результатів на рахунок 79 "Фінансові результати".

Рахунок 98 "Податок на прибуток" має такі субрахунки:

981 "Податок на прибуток від звичайної діяльності";

982 "Податок на прибуток від надзвичайних подій".

На субрахунку 981 "Податок на прибуток від звичайної діяльності" ведеться облік нарахованої суми податку на прибуток від звичайної діяльності, що визначається від прибутку, відображеного в бухгалтерському обліку (незалежно від суми прибутку для цілей оподаткування) і у Звіті про фінансовий результат за звітний період.

 

На субрахунку 982 "Податок на прибуток від надзвичайних подій" ведеться обпік нарахованої суми податку на прибуток від надзвичайних подій.

 

Як уже зазначалось, згідно з податковим законодавством об'єктом оподаткування є прибуток, який визначається шляхом зменшення суми доходів звітного періоду на собівартість реалізованих товарів (робіт, послуг) та суму інших витрат звітного податкового періоду.

 

Достовірність розрахунку податкового прибутку характеризується трьома чинниками:

 

- дотримання податкового законодавства щодо складу доходів і витрат суб'єктів господарювання;

 

- дотримання податкового законодавства при розрахунку податкової бази, доходів, витрат, активів і зобов'язань суб'єкта господарювання;

 

- об'єктивністю інформаційної бази, за даними якої складається декларація з податку на прибуток.

В аналітичному обліку ведуться окремі субрахунки до рахунка 7900 для відображення сплаченого та відстроченого податку на прибуток.

 

У кінці року на рахунку 7900 відображається реальний податок на прибуток.

Нарахування суми поточного податку на прибуток за звітний період у бухгалтерському обліку відображається записом:

Дебет 981 “Витрати на податок з прибутку від звичайної діяльності”

Кредит 641 “Розрахунки за податками” (аналітичний рахунок “Податок на прибуток”)

Перерахування до бюджету податку на прибуток відображається записом:

Дебет 641 “Розрахунки за податками” (аналітичний рахунок “Податок на прибуток”)

Кредит 311 “Поточні рахунки в національній валюті”

Дебет 981 “Податки на прибуток від звичайної діяльності”

Кредит 641 “Розрахунки за податками” (аналітичний рахунок “Податок на прибуток”)

Кредит 54 “Відстрочені податкові зобов’язання”

 

 

 

 

47.Облік нарахування та сплати ПДВ у банках.

До непрямих податків відносять податок на додану вартість (ПДВ), акцизний збір, мито.Податок на додану вартість є частиною новоствореної вартості і сплачується до державного бюджету на кожному етапі виробництва товарів, виконання робіт, надання послуг. Платниками ПДВ є суб’єкти підприємницької діяльності, що перебувають на території України, а також об’єднання та іноземні юридичні особи і громадяни, які здійснюють від свого імені виробничу та іншу підприємницьку діяльність на території України. Об’єктами оподаткування є обіг з реалізації товарів (робіт, послуг).

Банки України не є платниками ПДВ за основними видами суто банківських операцій Звільненню підлягають:

  • операції з залучення і розміщення грошових коштів за угодами позики, депозиту, вкладу, страхуванню і дорученню;
  • операції з надання, управління і переуступки фінансових кредитів, кредитних гарантій і банківських поручительств особам, які надали такі кредити, гарантії або поручительства;
  • операції, пов’язані з обігом валюти, грошей і банкнот, що є законними засобами платежу (за винятком використовуваних з нумізматичною метою), а також цінних паперів (акцій, облігацій, сертифікатів, векселів тощо).

Послуги банків, не зв’язані з переліченими вище операціями, підлягають оподаткуванню. Об’єктом оподаткування при реалізації послуг є виручка, одержана від надання:

  • форфейтингових, факторингових, трастових операцій;
  • послуг щодо здачі в оренду майна;
  •  послуг щодо зберігання документів і цінностей;
  •  послуг щодо транспортування готівки, грошей, інкасації;
  •  послуг щодо автоматизованої обробки даних і інформаційного забезпечення (крім послуг, пов’язаних з операціями за рахунками клієнтів);
  • послуг щодо поручительства, надання гарантій і видач інших зобов’язань за третіх осіб;
  • послуг зв’язку, крім послуг, пов’язаних з операціями за рахунками клієнтів;
  • з підготовки кадрів і підвищення кваліфікації;
  • консультаційних, правових, аудиторських, експертних, посередницьких, брокерських послуг;
  • послуг з реалізації предметів застави, включаючи їх передачу заставотримачу при невиконанні передбаченого заставою зобов’язання;
  • послуг населенню з надання в індивідуальне користування сейфів, прийому на збереження цінних паперів тощо;

У бухгалтерському обліку нарахування бюджету ПДВ відображається бухгалтерською проводкою:Д-т рахунку № 741 «Сплата податків та інших обов’язкових платежів, крім податку на прибуток», субрахунок № 7410 «Податок на додану вартість»;

К-т рахунку№ 3620 «Кредиторська заборгованість за податками та обов’язковими платежами».При сплаті в бюджет нарахованого ПДВ кореспондують рахунки:

Д-т рахунку№ 3620 «Кредиторська заборгованість за податками та обов’язковими платежами»;К-т рахунку№ 1200 «Коррахунок у Національному банку України».

Щомісячну сплату ПДВ здійснюють за встановленими законодавством строками.

 

 

48.Облік нарахування та сплати місцевих податків і зборів

До основних місцевих податків і зборів, які можуть сплачувати банки, належать: 1) готельний збір; 2) збір за паркування автомобілів; 3) ринковий збір; 4) податок з реклами; 5) збір за право використання місцевої символіки; 6) збір за право проведення кіно- і телезйомок; 7) збір за проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей; 8) комунальний податок; 9) збір за проїзд територією прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон; 10) збір за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі.

Готельний збір нараховується в розмірі, що не перевищує 20 % добової вартості найманого житла (без додаткових послуг) і утримується з осіб, що поселяються в готель. Готельний збір, внесений за рахунок коштів банків, відноситься на собівартість їх робіт, послуг:

 Д-т рахунку № 7419 «Сплата інших податків та обов'язкових платежів, крім податку на прибуток»;

 К-т рахунку№ 3620 «Кредиторська заборгованість за податками та обов'язковими платежами».

 Збір з паркування автотранспорту в спеціально обладнаних місцях встановлюється в межах 3 % мінімальної заробітної плати за кожну годину паркування. Збір на паркування автотранспорту, Що належить юридичним особам, відноситься на собівартість банківських послуг.

 Ринковий збір утримується з фізичних осіб у розмірі до 20 % мінімальної заробітної плати, а з юридичних осіб — до 3 % мінімальних заробітних плат. Порядок віднесення затрат і кореспонденція рахунків не відрізняються від двох попередніх зборів.

 Податок з реклами сплачується фізичними та юридичними особами за встановлення та розміщення реклами. Граничний розмір податку не може перевищувати 0,1% вартості послуг за розміщення одноразової реклами та 0,5 % за розміщення реклами на тривалий час. Юридичні особи покривають витрати на податок з реклами за рахунок собівартості банківських послуг:

 Д-т рахунку

 № 7419 «Сплата інших податків та обов'язкових платежів, крім податку на прибуток»;

 К-т рахунку

 № 3620 «Кредиторська заборгованість за податками та обов'язковими платежами».

 Збір за право використання місцевої символіки утримується з фізичних та юридичних осіб, які використовують місцеву символіку з комерційною метою. Граничний розмір збору з юридичних осіб не може перевищувати 0,1 % вартості виробленої продукції (робіт, послуг) з використанням місцевої символіки, а з фізичних осіб — 5 мінімальних заробітних плат. Витрати на збір юридичні особи відносять на собівартість банківських послуг.

 Збір за право кіно- і телезйомок не може перевищувати фактичних витрат на проведення зазначених заходів. Витрати на збір покриваються за рахунок податку, що залишається у розпорядженні банків після сплати обов'язкових платежів.

 Збір за проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей утримується з фізичних та юридичних осіб, які мають дозвіл:

 — на проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей (збір не може перевищувати 0,1 % вартості виявлених товарів або суми, на яку випускається лотерея);

 — на проведення лотерей (збір з кожного учасника не може перевищувати трьох мінімальних розмірів заробітних плат).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

48 Облік операцій з оперативного лізингу

Відображення операцій лізингодавцем. Облік основних засобів і нематеріальних активів, переданих в оперативний лізинг ведеться лізингодавцем на окремому аналітичному рахунку «Оперативний лізинг (оренда)» балансових рахунків 4300 «Нематеріальні активи», 4400 «Основні засоби». При цьому здійснюються такі проведення:

Д-т 4300 «Нематеріальні активи», аналітичний рахунок «Оперативний лізинг (оренда)»;

Д-т 4409 «Знос основних засобів», аналітичний рахунок «Влас­ні основні засоби».

К-т 4300 «Нематеріальні активи», аналітичний рахунок «Власні нематеріальні активи»;

Лізингодавець протягом строку лізингу (оренди) нараховує амортизацію за активами, переданими в оперативний лізинг. В обліку цій операції відповідає запис:

Д-т 7423 «Амортизація», аналітичний рахунок «Оперативний лізинг (оренда)»,

К-т 4309 «Знос нематеріальних активів», аналітичний рахунок «Оперативний лізинг (оренда)»;

К-т 4409 «Знос основних засобів», аналітичний рахунок «Оперативний лізинг (оренда)».

Лізингодавець здійснює нарахування лізингових (орендних) платежів, які обліковуються на рахунку 3578 «Інші нараховані доходи», що відображається записом Д-т рахунка 3578 «Інші нараховані доходи», К-т рахунка 6395 «Доходи від оперативного лізингу (оренди). На суму отриманих лізингових (орендних) платежів Лізингодавець здійснює таке проведення:

Д-т 1200 «Кореспондентський рахунок»;

Д-т 1001 «Рахунок готівкових коштів»;

К-т 3578 «Інші нараховані доходи».

Відображення операцій лізингоодержувачем. Прийняті в оперативний лізинг основні засоби на підставі акта приймання передавання обліковуються лізингоодержувачем на позабалансовому рахунку 9840 «Основні засоби та нематеріальні активи, що прийняті в оперативний лізинг (оренду)» за балансовою вартістю лізингодавця, яка зазначається в угоді з оперативного лізингу. При цьому виконується проведення:

Д-т 9840 «Основні засоби та нематеріальні активи, що прийняті в оперативний лізинг (оренду)»,

К-т 9910 «Контррахунки» (для рахунків розділів 96—98).

До акта приймання-передавання орендованих основних засобів додається копія інвентарної картки з обліку основних засобів. Отримані картки зберігаються бухгалтерією лізингоодержувача окремо. Прийняті в оперативний лізинг основні засоби лізингоодержувач обліковує за інвентарними номерами лізингодавця.

Прийняті в оперативний лізинг не цілі об’єкти основних засобів, а їх частини (наприклад, частина приміщення), оприбутковуються в частині вартості на рахунку 9840 «Основні засоби та нематеріальні активи, що прийняті в оперативний лізинг (оренду)». За зміни лізингових платежів (якщо це передбачено угодою) сума відображена рахунком 9840 не змінюється.

Амортизація вартості поліпшення об’єкта оперативного лізингу нараховується із застосуванням прямолінійного або виробничого методів. Амортизовані суми поліпшення відображаються на рахунку 4509 «Знос інших необоротних матеріальних активів», аналітичний рахунок «Інші необоротні матеріальні активи». Процедурі поліпшення об’єкта оперативного лізингу відповідають такі проведення:

* попередня оплата:

Д-т 3511 «Дебіторська заборгованість з придбання нематеріальних основних засобів»;

К-т 1200 «Кореспондентський рахунок»;

К-т 1001 «Рахунок готівкових коштів»; «незавершене поліпшення:

Д-т 4530 «Капітальні інвестиції за основними засобами, що прийняті в оперативний лізинг (оренду)»;

К-т 3511 «Дебіторська заборгованість з придбання нематеріальних активів та основних засобів»; завершеня робіт з поліпшення:

Д-т 4500 «Інші необоротні матеріальні активи», аналітичний рахунок «Інші необоротні матеріальні активи»,

К-т 4530 «Капітальні інвестиції за основними засобами, що прийняті в оперативний лізинг (оренду)».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

49. Економічний зміст доходів і витрат банків та їх класифікація

Дохід — це збільшення економічних вигод протягом облікового періоду у вигляді надходження чи збільшення корисності активів або у вигляді зменшення зобов’язань, результатом чого є збільшення власного капіталу, за винятком збільшення, пов’язаного з внесками учасників

Витрати (видатки) – це зменшення економічних вигод протягом облікового періоду у вигляді вибуття чи амортизації активів або у вигляді виникнення зобов’язань, результатом чого є зменшення власного капіталу, за винятком зменшення, пов’язаного з виплатами акціонерам.

Класифікація Д і В банку за напрямами діяльності:

1.Операційної: процентні доходи і витрати — це операційні доходи і витрати, отримані (сплачені) банком за використання грошових коштів;

  • комісійні доходи і витрати - це операційні доходи і витрати за наданими (отриманими) послугами;
  • прибутки (збитки) від торговельних операцій - це результат (прибуток чи збиток) від операцій з купівліпродажу різних фінансових інструментів;
  • дохід у вигляді дивідендів - це дохід, який виникає в результаті використання банком цінних паперів з нефіксованим прибутком;
  • витрати на формування спеціальних резервів банку - це витрати на покриття можливих збитків від зменшення корисності активів банку та списання безнадійних активів;
  • доходи від повернення раніше списаних активів - це кошти, що надійшли для погашення заборгованості, яка була визнана банком безнадійною щодо отримання;
  • інші операційні доходи і витрати - це доходи і витрати від операцій, що не пов’язані з інвестиційною та фінансовою діяльністю, а також ті, що не включені у вищезазначені групи операційних доходів і витрат;
  • загальні адміністративні витрати - це операційні витрати, пов’язані із забезпеченням діяльності банків;
  • податок на прибуток - операційні витрати банку, пов’язані із сплатою податку відповідно до чинного законодавства України.
  1. Інвестиційної:
  • за операціями із збільшення (зменшення) інвестицій в асоційовані компанії;
  • за операціями із збільшення (зменшення) інвестицій у дочірні установи;
  • від реалізації (придбання) основних засобів та нематеріальних активів.

 

 

 

 

 

 

 

 

50. Методологічні засади бухгалтерського обліку доходів і витрат

Методологічні засади відображення в бухгалтерському обліку банків України інформації про доходи і витрати визначені у Правилах бухгалтерського обліку доходів і витрат банків України, затверджених постановою Правління НБУ. Методика бухгалтерського обліку доходів та витрат за операціями з цінними паперами регламентується Інструкцією з бухгалтерського обліку операцій з цінними паперами в банках України, затвердженою постановою Правління НБУ . Методика бухгалтерського обліку доходів і витрат, пов’язаних з необоротними активами банку, у тому числі за операціями з лізингу (оренди) необоротних активів, регламентується Інструкцією з бухгалтерського обліку основних засобів і нематеріальних активів банків України, затвердженою постановою Правління НБУ. Відображення в бухгалтерському обліку витрат, пов’язаних зі зменшенням корисності активів, здійснюється в порядку, визначеному нормативно правовими актами Національного банку з бухгалтерського обліку відповідних активів банків. Згідно з Правилами бухгалтерського обліку доходів і витрат банків України, доходи і витрати визнаються за таких умов:

  1. визнання реальної заборгованості за активами та зобов’язаннями банку;
  2.  фінансовий результат операції, пов’язаної з наданням (отриманням) послуг, може бути точно визначений.

Доходи і витрати визнаються за кожним видом діяльності (операційної, інвестиційної, фінансової) банку. Критерії визнання доходу і витрат застосовуються окремо до кожної операції банку. Кожний вид доходу і витрат відображається в бухгалтерському обліку окремо.

За операціями з торгівлі фінансовими інструментами прибутки та збитки визнаються за наявності таких умов:

  • покупцеві передані ризики і вигоди, пов’язані з правом власності на активи;
  • банк не здійснює подальше управління та контроль за реалізованими активами;
  • сума доходу може бути достовірно визначена;
  • є впевненість, що в результаті операції відбудеться збільшення економічних вигід банку;
  • витрати, пов’язані із цією операцією, можуть бути достовірно визначені.

Якщо дохід від надання послуг не може бути достовірно оцінений, то він визнається та відображається в бухгалтерському обліку в розмірі здійснених витрат, що підлягають відшкодуванню. Доходи (витрати) за послугами з обов’язковим результатом визнаються за фактом надання (отримання) послуг або за фактом досягнення передбаченого договором результату. Витрати на придбання та створення активу, які не можуть бути визнані активом, визнаються витратами.

Не визнаються доходами такі надходження від інших осіб:

  • сума завдатку під заставу або в погашення кредиту, якщо це передбачено відповідним договором;
  • сума надходжень за договором комісії, агентським та аналогічним договором на користь комітента, принципала тощо;
  • сума авансу в рахунок попередньої оплати послуг, товарів тощо; надходження, що належать іншим особам; надходження від первинного розміщення цінних паперів;
  • сума податку на додану вартість, інших податків і обов’язкових платежів, що підлягають перерахуванню до бюджету й позабюджетних фондів.

Не визнаються витратами й не включаються до звіту про фінансові результати:

  • платежі за договорами комісії, агентськими угодами та іншими аналогічними договорами на користь комітента, принципала тощо;
  • попередня (авансова) оплата товарів, робіт, послуг;
  • погашення одержаних кредитів, повернення депозитів тощо;
  • витрати, які відображаються зменшенням власного капіталу відповідно до чинного
  • законодавства України.

Визнані банком доходи і витрати відображаються в бухгалтерському обліку із застосуванням принципу нарахування та відповідності згідно з прийнятою банком обліковою політикою. Разом з тим бухгалтерський облік нарахованих доходів і витрат здійснюється не рідше одного разу на місяць за кожною операцією (договором) окремо. Амортизація дисконту (премії) здійснюється не рідше одного разу на місяць з відображенням за відповідними рахунками процентних доходів (витрат).

Якщо доходи (витрати) отримані (сплачені) на дату балансу, то банк може не відображати їх за рахунками нарахованих доходів і витрат. За умови визнання доходів і витрат у межах звітного періоду без відображення їх за рахунками нарахованих доходів (витрат) банк повинен застосовувати відповідний внутрішній контроль за нарахованими та отриманими доходами.  На неттооснові, як правило, відображаються доходи і витрати, що виникають у результаті:

а) реалізації та переоцінки балансової вартості цінних паперів, придбаних для здійснення торгових операцій;

б) реалізації цінних паперів у портфелі на продаж;

в) операцій в іноземній валюті.

Доходи банку відображаються в бухгалтерському обліку за рахунками 6 класу, а витрати — за рахунками 7 класу Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України. Банки самостійно визначають порядок формування аналітичних рахунків за балансовими рахунками шостого і сьомого класів. Облік нарахованих доходів і витрат здійснюється за відповідними рахунками першого, другого та третього класів у кореспонденції з рахунками шостого і сьомого класів. Облік нарахованих доходів і витрат та фактично отриманих доходів або сплачених витрат, а також доходів і витрат, що підлягають чи не підлягають оподаткуванню, здійснюється на розсуд банку на окремих аналітичних рахунках. 


07.12.2014; 22:43
хиты: 259
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь