пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Проведення сталінської політики воєнно-комуністичного штурму в Україні: результати і наслідки.

Протягом першої половини 1919р. війська Директорії були витіснені, і радянська влада встановилася на всій території України, крім Західної Украї­ни. Почався процес установлення контролю РРФСР над українським суспільс­твом і в першу чергу над українською економікою. Була утворена Українська Соціалістична Радян­ська Республіка (УСРР), урядом стала Рада Народних Комісарів, очолена Раковський.

 У 1919р. більшовики запровадили нову політику, яка отримала назву «воєнний комунізм». В основі цієї політики лежав насильницький злам економіч­ної системи, яка досі ґрунтувалася на товарно-грошових відносинах. У країні запроваджувався товарообмін, без посередництва грошей. 

Основні напрями політики «воєнного комунізму»:

  • націоналізація промисловості, фінансів, транспорту, системи зв'язку. Для управління господарським життям створювалась Українська Ра­да народного господарства;
  • ліквідація великих поміщицьких, державних і церковних госпо­дарств. На їх місці утворювались радгоспи, комуни, артілі;
  • встановлювалась державна монополія на найважливіші продовольчі товари.

На всій території України вводилася продовольча розкладка: усе зерно, крім необхідного для прожиття мінімуму, селяни повинні були здавати держа­ві за встановленими державою цінами. Залишки продовольства вилучали так звані «комітети бідноти». У містах було введено систему пайків, які розподілялися за «класовим принципом». Заборонялася торгівля продуктами харчування. Усі ці заходи запроваджувались декретом Всеукраїнського Цент­рального Виконавчого Комітету 12 квітня 1919 р. Зникали матеріальні стимули праці, функціонування народного господарства, вводилась мілітаризація виробницт­ва.

Запровадження в Україні «воєнного комунізму» супроводжувалось різ­ким звуженням суверенітету України, російському центру передавалися головні важелі в управлінні українською економікою. Приступаючи до соціально-економічних перетворень, більшовики зосере­дили увагу на розв'язанні аграрного питання шляхом ліквідації економічної могутності поміщиків, які були головною соціальною опорою білогвардійщини, і завоювання прихильності селянства. 5 лютого 1920 р. Всеукрревком затвердив закон про землю, який передбачав передачу поміщицьких, монастирсь­ких і удільних земель до рук трудя­щих селян без усякого викупу. Розгорнулася широка націоналізація промисловості, торгівлі, транспорту, фінансів. Сотні тисяч робітників, рятуючись від голоду і скрути, переїхали в село. В Україні скла­лася надзвичайно важка економічна ситуація, що загрожувала паралічем промис­ловості й транспорту.1920 рік ознаменувався подальшим зростанням озлоблення, ненависті, жорстокості в суспільстві. Запро­ваджуючи незрозумілу й ворожу населенню політику, влада була приречена на дес­потичні методи управління, терор супроти всіх незадоволених.

Щоб приду­шити опір України, уряд запровадив політику червоного терору. Були проведені репресії реальних і потенційних противників більшовизму.

Іншим проявом цієї політики стало рішення Раднаркому РРФСР від 29 січня 1920 р. про введення у країні обов'язкової трудової повинності. Органи влади наділялися повноваженнями на свій розсуд залучати громадян до праці, перекидати їх туди, куди вважалося доцільним.

Наслідками такої політики були занепад економіки, посилення соціальної напруги, розгортання повстанського руху. В Україні діяли селянські повс­танські загони Мордалевича, Орлика, Левченка, Марусі, Каленика та ін. Найбільшою була повстанська армія Нестора Махна.

Отже, політика воєнного комунізму зламала господарство. Водночас із загостренням дефіциту продуктів харчування великі райони Південної Росії та України охопила посуха, наслідком чого став голод 1921—1922 років, що забрав життя мільйонів людей в Україні та у Поволжі. Катастрофічне становище в економіці призвело до різкого зростання невдоволення більшовиками, що вилилося у військові заколоти, великі робітничі страйки та селянські повстання, які у 1921 році охопили Росію та Україну. Хоч Червона армія придушила ці повстання, Ленін був змушений визнати провал політики воєнного комунізму й необхідність піти на поступки, особливо селянам.

 

  1.  

27.01.2014; 14:57
хиты: 234
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь