пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Західна Україна в 1918 р. Утворення Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Є.Петрушевич.

Унаслідок поразки у Першій світовій війні Австро-Угорська імперія почала розпадатися. У жовтні 1918 р. у Львові відбувся з'їзд політичних і громадських діячів українських земель Австро-Угорщини і була створена Українська Національна Рада із депутатів австрійського парламенту та крайових сеймів Галичини і Буковини. Вона ухвалила резолюцію про майбутнє утворення Української держави на українських землях, що входили до складу Австро-Угорської імперії (Східна Галичина, Лемківщина, північно-західні частини Буковини і Закарпаття). Група членів УНР 31 жовтня 1918 р. утворила військову організацію на чолі з Д. Вітовським, 1 листопада вони зайняли Львів.  9 листопада 1918 р. був сформований уряд — Державний секретаріат на чолі з К. Левицьким, а 13 листопада було проголошено утворення Західноукраїнської Народної Республіки. Президентом став Петрушевич. 21 листопада 1918 р. невдоволений такою ситуацією польський уряд перейшов у наступ. Українське командування вимушене було залишити місто. Уряд ЗУНР переїхав до Тернополя, а пізніше до Станіславова. Не кращим було становище в Буковині, де українці 3 листопада 1918 р. на всенародному вічі у Чернівцях заявили про возз'єднання з Україною. На заваді постала Румунія, війська якої 6 листопада окупували Буковину. В січні 1919 р. перша сесія Української Національної Ради у Станіславові проголосила об'єднання ЗУНР з УНР в єдину державу. З метою припинення українсько-польської війни до Галичини прибула спеціальна місія Антанти. За умовами перемир'я до Польщі мали відійти Львів та Бориславський нафтовий район. Воєнні дії, однак, не припинялися. Весною 1919 р. Українська Галицька армія, створена урядом ЗУНР, змушена була відступити. Але, зміцнивши армію, 7 червня 1919 р. УГА перейшла у наступ і визволила значну територію Галичини. Однак польська армія переважала, і українців скоро було відкинуто до р. Збруч.

Важливою подією стало укладення 1 грудня 1918 р. у Фастові акту злуки - договору між Директорією і делегацією Державного секретаріату ЗУНР про злиття УНР і ЗУНР. Акт було урочисто виголошено у Києві на Софійській площі 22 січня 1919 р. У відповідності до нього ЗУНР користувалася цілковитою автономією, збройні сили обох держав об'єднувались, усім громадянам гарантувалися демократичні права і свободи. Однак той акт так і не вдалося реалізувати. 16-18 липня 1919 р. територію ЗУНР окупували польські війська. 15 березня 1923 р. уряд ЗУНР припинив існування, Західна Україна опинилася від владою Польщі, Закарпатська Україна залишилась у складі Чехословаччини, Буковина - Румунії.

За відносно короткий період свого існування (1918- 1919 рр.) ЗУНР дала чимало прикладів національної солідарності та розуміння загальнодержавних українських інтересів. У боротьбі проти Польщі, зокрема, об'єдналися всі політичні партії. Не було соціальних потрясінь. Більшовицька пропаганда не знаходила тут серйозної підтримки. Представники ЗУНР намагалися, хоча й не завжди послідовно і вдало, відстоювати свої позиції у сфері зовнішніх зносин, дипломатії. Зовнішньополітичне відомство Західноукраїнської Народної Республіки очолювали Л. Цегельський, В. Панейко, М. Лозинський.

  1.  

27.01.2014; 14:57
хиты: 163
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь