пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Дипломатична діяльність Б.Хмельницького (1648 - 1657 рр.).

Від початку Національно-визвольної війни Богдан Хмельницький зосередив особливу увагу на дипломатичній діяльності, спрямованій на зміцнення міжнародного становища козацької України, прагнув дипломатичного визнання Гетьманщини європейськими державами. Козацькі дипломати були відомі в усій Європі. Хмельницький, будучи досвідченим політичним діячем, розумів, що Україні потрібне міжнародне визнання та підтримка сильного союзника. Саме тому Богдан Хмельницький створює три могутні коаліції: 1647-48рр., 1654р. та 1656р. До 1654 р. гетьман успішно протидіяв заходам польської дипломатії у Бахчисараї, Стамбулі, зумів паралізувати наміри Варшави зіткнути Україну з Росією.

Перша коаліція була українсько-кримсько-турецькою. У 1648 р. було укладено військово-політичний союз із Кримським ханством. Ця коаліція мала певні здобутки, адже українській армії була необхідна підтримка кримської кінноти. Проте кримський хан не раз зраджував Хмельницького, наприклад, під Зборовим 1649р., Берестечком1651 р. та Жванцем 1653р.  Усвідомлення ненадійності зв'язків із Кримом змусило гетьмана активізувати, дипломатичні відносини із Туреччиною. Важливим успіхом Хмельницького було підписання 1649 р. договору з Туреччиною, за яким козакам дозволялося плавати і торгувати без обмежень на всій території Туреччини і в Чорному морі, не платячи мита та податків на сто років, мати своїх торгових представників у містах Туреччини, гарантувалася охорона спадщини.

Друга коаліція – українсько-московська, з царем Олексієм, укладена в Переяславі 1654 і затверджена березневими статями. згідно з якою Україна ввійшла до складу Московської держави на конфедеративній основі. Ця угода не принесла Україні всіх тих воєнних і політичних успіхів, задля яких її було створено, адже була порушена царем у 1656 році.
Третя коаліція – антипольська – союз між Україною, Швецією та іншими державами. Гетьман зумів домовитися з Трансільванією про проведення спільних воєнних дій проти Польщі і внаслідок Молдавських походів примусив Молдавського господаря відмовитися від здійснення ворожої щодо України політики. Було встановлено дружні відносини з Валахією та Венецією. Однак, 1653 р. Трансільванія разом з Молдавією і Валахією утворила єдиний блок, ворожий Україні.

Отже, завдяки активній зовнішній політиці гетьманський уряд спромігся зміцнити позиції України в світі. Україна підтримувала постійні дипломатичні зв'язки з сусідніми Валахією, Кримом, Молдавією, Трансільванією, Туреччиною, встановила зв'язки з Австрією, Англією, Венецією, Персією, Францією, Швецією.

За планом Хмельницького, мала утворитися незалежна Руська держава в межах цілої етнографічної території України та Білорусі під владою гетьмана й Війська Запорізького. Однак не встигши реалізувати свої плани Б. Хмельницький помер.


27.01.2014; 14:57
хиты: 4272
рейтинг:-1
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь