пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ


Загарбання турками і татарами Південної України і їх напади на інші українські землі (друга половина XV століття)


Середина XIV ст. стала початком розпаду Золотої Орди, що спричинило відокремлення 1449 р. від Золотої Орди кримських татар і утворення ними своєї держави - Кримського хан­ства з правлячою династією Гіреїдів. Новостворена кримсько-татарська держава була слабкою в політичному і  економічному плані, татари не знали осілого землеробства і вели кочовий спосіб життя. У 1448 р татари вперше вторглися на землі Поділля. Засновник Кримського ханства Хаджи-Гірей певний час був союзником Лит­ви і трохи стримував напади на Литву, у склад якої входили і українські землі, але все ж таки татари час від часу робили набіги на Галичину, Волинь та Поділля.

На початку 80-х років XV ст. татарська експансія розширюється і набуває рис систематичності. Причиною цього став розрив сином Хаджи-Гірея союзу з литовським князем. Під час правління хана Менглі-гірея кримчани захопили Причорномор'я з містами Дашів та Хаджібей. В 1475 році Туреччина, підкоривши міста Кафу, Мангун, Перекоп, Очаків, примусила Кримське ханство визнати васальну залежність від неї і встановила своє панування на узбережжях Чорного та Азовського морів. Розпочалися напади турків на Галичину та Поділля. Кримські татари, спираючись на підтримку Туреччини, ще з 80-х років XV ст., постійно нападали на Україну(від 1450 до 1556 року татари зробили 86 великих грабіжницьких походів на українські землі). Татарські орди майже щороку грабували, палили, руйнували й спустошували українські міста і села, гнали в полон (ясир) тисячі людей, продаючи їх у рабство на східних ринках. Найбільшим невільничим ринком стала Кафа.
1482 р. кримський хан спустошив та пограбував Київ. Литовські князі почали сплачувати кримським ханам данину, але це не припиняло нападів на українські землі. Польсько-литовська держава була не в змозі організувати захист своїх південних рубежів. Лише в XVI ст. шляхетське військо на чолі з князем К.І. Острозьким завдали ряд поразок татарським нападникам. Протидією татарській агресії стало українське козацтво, козаки ходили самі походами у Крим і Туреччину, визволяли полонених, захоплювали воєнну здобич.


27.01.2014; 14:57
хиты: 973
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь