пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

I семестр:
» Политология

Розкрийте зміст поняття: «політичне маніпулювання».

На сьогоднішній день теорія і практика політичного маніпулювання глибоко і ретельно розроблена. В основу маніпулювання найчастіше покладена практика впровадження у свідомість людей певних соціально-політичних міфів - ілюзорних ідей, які сприймаються на віру, без раціонально-критичного осмислення (наприклад, міфи про переваги соціалізму, нав'язувані суспільству в радянський час, міфи про "жахи" світу капіталу і т.д.).

Для укорінення в свідомості соціально-політичних міфів використовують різні техніки і методи: напівправда (коли аудиторії докладно повідомляється про малозначні факти, але при цьому замовчується про факти більш важливих, або дається з свідомо помилкова інтерпретація); наклеювання ярликів (коли для компрометації певних діячів їм дається непристойна визначення - "бандит", "фашист" і т.д., яке сприймається однозначно негативно масовою аудиторією). Також можливо вибудовування лінгвістичного низки залежно від симпатій телевізійного каналу. Так, одних і тих же людей, які зі зброєю в руках відстоюють своє право на свободу, можна назвати партизанами, бандитами, сепаратистами, бойовиками і т.д. Не менш дієвим способом формування негативного ставлення до певного діячеві може бути і демонстрація його в непривабливому ракурсі, або за допомогою ретельно змонтованих кадрів. Часто ЗМІ використовують для цілеспрямованого створення негативного іміджу того чи іншого політика, "ловивши" його незграбні рухи, застереження, подаючи його в невигідному ракурсі, искажающем риси обличчя.

Велику роль у політичному маніпулюванні мають посилання та демонстрація результатів сфабрикованих опитувань громадської думки. Значній частині людей властиво примикати до більшості з страху залишитися в ізоляції, і тому така інформація може схилити людини прийняти не властиве йому рішення.

важливим аспектом існування маніпулятивних впливів у політичній практиці є те, що вони мають масовий та тривалий характер, тобто процес маніпулювання торкається інтересів більшості населення та залучає до політичної боротьби в якості активних учасників значні групи людей. Саме в політичній сфері ми можемо найбільш явно прослідкувати закономірності маніпулятивних технологій, особливості прийомів та засобів, нарешті, ми можемо побачити реальний результат цих дій.

 

 

 Політичне маніпулювання. Під поняттям "політичне маніпулювання"
розуміють приховане управління політичною свідомістю та поведінкою людей
з метою примусити їх до дії (бездіяльності) всупереч власним інтересам.
Маніпулювання здійснюється непомітно для тих, ким управляють; воно не
тягне за собою безпосередніх жертв і крові, не потребує величезних
матеріальних затрат. Політичне маніпулювання переважно ґрунтується на
систематичному впровадженні у масову свідомість соціально-нолітичних
міфів.                                                         

Способи політичного маніпулювання             

•  пряма підтасовка фактів;                           

•  замовчування невигідної інформації,         

•  розповсюдження брехні та наклепів;

•  напівправда (висвітлення конкретних, незначущих деталей при
одночасному замовчуванні більш важливих фактів або загальна неправдива
інтерпретація подій);

•  навішування ярликів для компроментації політиків чи політичних ідей
тощо.


17.01.2014; 00:59
хиты: 191
рейтинг:0
Общественные науки
политология
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь