пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2. Порядок і основні форми захисту авторських і суміжних прав.

Захист авторських і суміжних прав та охоронюваних законом інтересів здійснюють у передбаченому законом порядку, тобто шляхом застосування належної форми, засобів і способів захисту.

Під формою захисту розуміють комплекс внутрішньо погоджених організаційних заходів для захисту суб'єктивних прав і охоронюваних законом інтересів.

Розрізняють дві основні форми захисту - юрисдикційну і не-юрисдикційну.

Юрисдикційна форма захисту авторських і суміжних прав.

 

Юрисдикційна форма захисту - це діяльність уповноважених державою органів, спрямована на захист порушених або оспорюваних суб'єктивних авторських і суміжних прав.

У рамках юрисдикційної форми захисту виокремлюють загальний і спеціальний порядки захисту порушених авторських і суміжних прав.

За загальним правилом захист авторських і суміжних прав і охоронюваних законом інтересів здійснюють у судовому порядку.

Спеціальною формою захисту авторських і суміжних прав і охоронюваних законом інтересів слід визнати адміністративний порядок їхнього захисту. Його застосовують як виняток із загального правила, тобто у прямо зазначених законом випадках.

Потерпілий може на свій розсуд звернутися за захистом своїх порушених прав і охоронюваних законом інтересів до вищого органу, відповідача, творчої спілки або антимонопольного органу.

Засобом захисту в цьому разі є скарга, порядок подання і розгляду якої регламентує адміністративне законодавство.

Неюрисдикційна форма захисту авторських і суміжних прав.

Неюрисдикційна форма захисту охоплює дії громадян і організацій, спрямовані на захист авторських і суміжних прав і охоронюваних законом інтересів, які вони здійснюють самостійно, без звернення за допомогою до державних або інших компетентних органів. Маються на увазі лише законні засоби захисту.


17.11.2014; 02:48
хиты: 111
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь