пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

2. Особисті немайнові права авторів.

         Особисті немайнові права захищають зв'язок особи автора з його твором. Вони містять: права авторства; право на ім'я; право на оприлюднення, включаючи право на відкликання; право на захист репутації автора.

Ознаки особистих немайнових прав.

Особисті немайнові права є невідчужуваними, і від них не можна відмовитися. Будь-яке передання авторських прав може стосуватися лише майнових прав.

Особисті немайнові права:

•  не можуть бути об'єктом вилучення, примусового виконання або
експропріації,

•  не підпадають під дію строку позовної давності

•  не можуть стати суб'єктом суброгації, оскільки випливають з факту
авторства. У принципі є необмеженим строк їхньої дії.

Право авторства.

Право авторства - право визнаватися, вважатися автором твору. До змісту права авторства входить право особи не тільки вважатися творцем твору, а й вимагати посилання на автора при використанні останнього. Право авторства зберігається в особи незалежно від форми призначення та цінності твору, а також від того, випущено твір у світ чи ні.

Право на авторське ім 'я.

Автору належить право використовувати або дозволяти використовувати створений ним твір під своїм справжнім іменем, псевдонімом або без позначення імені, тобто анонімно. Право на ім'я надають з метою індивідуалізації осіб, які створюють твори науки, літератури та мистецтва.

Автор реалізує право на ім'я у випадках використання його твору, коли вступає в договірні відносини з іншими особами й організаціями. Автор має право вимагати зазначення свого імені кожного разу при виданні, публічному виконанні, трансляції по радіо, цитуванні та іншому використанні свого твору. Право на ім'я містить можливість вимагати, щоб ім'я автора (псевдонім) не зазнавало спотворень при його згадуванні особами, які використовують твір.

Право на оприлюднення твору та на його відкликання.

Під оприлюдненням твору закон розуміє здійснення за згодою автора дії, яка вперше робить твір доступним для загалу шляхом його опублікування, публічного показу або виконання, передачі в ефір або іншим способом.

Суть права на оприлюднення можна визначити як юридичне забезпечену автору можливість публічного розголосу створеного ним твору.

Оприлюднити твір - значить забезпечити доступ до твору будь-яких третіх осіб. Автор може вважати свій твір недостатньо готовим, незрілим для представлення на суд публіки і тому має право не давати згоди на його оприлюднення.

У праві на оприлюднення можна виділити два моменти: право на визначення остаточного вигляду, у якому буде опубліковано твір (надання йому об'єктивної форми), і право визначення способу, яким уперше буде відкрито доступ невизначеного кола осіб до твору.

Право на оприлюднення включає в себе право на відкликання, тобто право відмовитися від раніше прийнятого рішення про оприлюднення твору.

Право на відкликання може бути реалізоване в будь-який час, після того як автор дав згоду на оприлюднення свого твору (або оприлюднив свій твір).

Право відкликання не може бути застосоване автором, якщо його твір є службовим. Проте автор, який створив службовий твір, може вирішити не передавати його роботодавцеві.

Із судової практики відомий такий приклад. Англійському художнику Віслеру одна дама замовила свій портрет. Портрет виявився напрочуд вдалим, і Віслер не захотів його віддавати, хоча роботу було замовлено та заздалегідь оплачено. Художник запевняв замовниці, що портрет не вдався і тому він залишив його у себе Відбувся судовим процес, викликаний конфліктом, з одного боку права власності (замовниця заплатила, портрет тепер мусить стати її власністю), з іншого - права автора на оприлюднення. Французький Касаційний суд щодо справи Віслера постановив, що ніхто не може змусити автора оприлюднити свій твір, якщо він цього не хоче, зобов'язавши художника повернути замовниці сплачені нею кошти.

Право на захист репутації автора.

Автору належить особисте немайнове право перешкоджати: будь-якому спотворенню, зміні його твору або іншому посяганню, здатному зашкодити його честі та репутації.

Зміст цього права полягає в тому, що при виданні, публічному виконанні або іншому використанні твору заборонено без згоди: автора вносити будь-які зміни до самого твору, його назви і, крім того, до позначення імені автора. Заборонено без згоди автора додавати до твору при його виданні ілюстрації, передмови, післямови, коментарі та будь-які пояснення.

Право на захист твору від спотворення виникає з моменту створення твору.

Зміни, які вносять до твору, слід погоджувати з автором.


17.11.2014; 02:48
хиты: 126
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь