пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

65. Перехідні економіки та їхні найхарактерніші ознаки.

Економічна політика перехідних суспільств базуєть­ся, з одного боку, на загальних принципах, а з іншого — на врахуванні цілої низки специфічних особливостей, що притаманні господарствам трансформаційного типу. Її суть полягає у визна­ченні цілей, засобів та механізмів системних перетворень у колиш­ніх соціалістичних країнах.

В заг плані цілі екон пол по­діл на 2 великі категорії: самостійні та інструментальні. Самостійні цілі являють собою інтегральні суспільні цінності, що об'єктивно існують у сусп. Це можуть бути максимізація суспільного багатства, підвищ економ ефективності виробничих ресурсів, забезп соц справед­ливості та ін.

Інструментальні цілі не мають самодостатнього характеру і підпорядковуються, як правило, досягненню самостійних цілей.

Подібний чи близький набір рекомендацій пропонувався постсоціалістичним країнам міжнародними фінансовими організація­ми під умовною назвою «вашингтонського консенсусу». (вашингтонськими установами, як Міжнародний валютний фонд, Світовий банк, Всеамериканський банк розвитку). Важливим завданням є вибір оптимальної стратегії ринкових реформ. Завдання, що постали перед постсоціалістичними краї­нами, мали багато спільного, а отже вимагали адекватних заходів економічної політики, які об'єднують у три головні блоки: інституціональні перетворення, макроекономічна стабілізація та мікроекономічна лібералізація.

Інституціональні перетворення є головним чинником систем­ної трансформації. Її базу складають формування підп-ва, конкурентного середовища, здійснення структурних реформ в економіці.

Макроекономічна (фінансова) стабілізація залишається предме­том гострих дискусій серед фахівців.  Практика ринкових перетворень свідчить, що макро­економічна стабілізація становить одне з першочергових, першо­рядних завдань трансформаційного процесу

Політика макроекон стабілізації в перехідних сусп реалізується шляхом використання фіскальних та грошових інструментів, управління обмінним курсом...

Важливими завданнями макроекономічної стабілізації є вгамування інфляції, скорочення бюджетного дефіциту, стабілізація обмінного курсу національних грошей, подолання платіжної кризи.

      Домінанта мікроекономічної лібералізації полягає у вивільненні всіх видів ресурсів, у ліквідації правових та бюрократичних обме­жень господарської діяльності, розширенні коридору економічної свободи. Програма лібералізації створює необхідний вододіл між командно-адміністративною і ринковою економікою. На цій ос­нові формується нова система ціноутворення, стимулюються по­зитивні структурні зміни в економіці.


21.06.2014; 00:45
хиты: 114
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь