пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

40. Механізм регулювання міжнародного руху капіталів

Міжнародний рух капіталу – однобічне переміщення за кордон певної вартості у товарній чи грошовій формі з метою отримання прибутку чи  підприємницької  вигоди

Міжнародний рух капіталу—це переміщення капіталу між країнами у пошуку більш вигідної сфери застосування.

Регулювання міжнародного руху капіталу здійснюється у таких напрямках,

  • гарантування інвестицій,
  • регулювання інвестиційних спорів,
  • інвестиційні заходи, пов'язані з торгівлею
  • загальний нагляд.

Внаслідок світової боргової кризи початку 80-х виникла потреба у створенні авторитетної міжнародної організації щодо гарантії як прямих, так і портфельних інвестицій. Такою організацією стала БАГІ (багатостороння агенція з гарантування інвестицій, 1988р.) Це автономна організація групи Світового банку, яка здійснює страхування іноземних інвестицій.

БАГІ діє на таких принципах:

1. гарантії надаються тільки по інвестиціям, які походять з країн-членів,

 2. гарантії надаються строком на 15-20 р. по конкретним проектам на інвестиції у формі вкладень в акціонерний капітал або позик строком на більше 3 років,

3. гарантії надаються за наступними некомерційними ризиками: неможливість перевести валюту за кордон (репатріювати прибуток, конвертувати  місцеву валюту у долари і т.д.), експропріація інвестицій (конфіскація, націоналізація або вилучення приймаючою країною іноземніх інвестицій), порушення контракту (у випадку неможливості отримання компенсації через арбітраж), війна чи  громадські безладдя (втрата активів в результаті революції, тероризму, саботажу, повстання,

4. інвестор, який може претендувати на отримання гарантії БАГІ, повинен бути резидентом однієї з країн-членів, а його інвестиція повинна призначатися будь-якій ін. країні, навіть нечлену БАГІ,  окрім тієї, резидентом якої він є.

Державні підприємства можуть отримувати гарантії БАГІ, якщо вони функціонують на комерційних принципах.

Максимальний обсяг  гарантії капіталовкладень, який надає БАГІ, складає 50 млн.$ на 1 проект.

Міжнародний центр з врегулювання інвестиційних спорів (МЦВІС) створено в рамках  групи Світового банку в 1966р. Це автономна організація для врегулювання спорів між урядами та іноземними інвесторами. 139 членів. Президент Світового банку є президентом МЦВІС. Країни можуть добровільно погодитися на викоритання його послуг з врегулювання інвестиційних спорів (розглянуто десь 41 спір). 

Ще одним механізмом, що частково регулює міжн. інвестиції, є підписаний  в рамках ВТО Договір про пов’язані з торгівлею інвестиційні заходи угода ТРІМ.  Договір визнає,  що деякі інвестиц. заходи не відповідають вимогам ВТО про національний режим і скасування кількісних обмежень на торгівлю. Такі інвестиційні заходи повинні бути скасовані  протягом 2 років після підписання ТРІМ розвинутими країнами, протягом 5 р. країнами, що розвиваються і протягом 7р. найменш розвинутими країнами.

Функцію нагляду за розвитком міжнародного інвестування здійснює також і Комісія ЮНКТАД з інвестицій, технологій і пов’язаних з ними інвестиційних питань. У середині 1996р. на цю комісію були покладені зобов’язання вивчення  взаємопов’язанння  інвестицій і торгівлі і дослідження правової бази іноземних інвестицій, а також розробки системи статистичної звітності.


21.06.2014; 00:45
хиты: 113
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь