пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

25. Міжнародна фінансова корпорація: структура, функції.

 

Міжнародна фінансова корпорація (МФК) створена в 1956 р. з метою стимулювання приватних інвестицій в економіку країн, що розвиваються,  зміцнення приватного сектора. МФК виконує функції, багато в чому відмінні від МБРР, і тим самим істотно доповнює його ініціативи.

Функції МФК:

  1. фінансування проектів у приватному секторі країн, що розвиваються;
  2. надання допомоги приватним компаніям країн, що розвиваються, у мобілізації фінансування на міжнародних ринках капіталів;
  3. надання консультацій та технічної допомоги приватним компаніям та урядам.

 На відміну від МБРР МФК не вимагає урядових гарантій і бере на себе ризики. Тому відбір проектів відрізняється особливою ретельністю. Виділені МФК кредити звичайно не перевищують 25% вартості проекту.

МФК має в своєму розпорядженні більш широкий набір інструментів, ніж МБРР. Вона не тільки надає кредити, але і придбаває акції компаній. Але при цьому Корпорація не прагне до закріплення в якості одного з власника компанії. Її задача полягає в залученні своїми діями приватних інвесторів, особливо нерезидентів. Тому МФК регулярно оновлює структуру портфеля акцій.

МФК також здійснює масштабну діяльність по наданню технічної допомоги. У 90-х роках особливу популярність отримали її зусилля в сфері приватизації. Маючи в своєму розпорядженні порівняно обмежені фінансові ресурси, МФК виконує важливу функцію як каталізатор інвестиційних процесів. Ця роль Корпорації набула особливо великих масштабів в 90-х роках в зв'язку з формуванням фондових ринків в країнах з фінансовими ринками, що розвиваються.  Тим самим вона прагне залучити інвесторів-нерезидентів на ці ринки, стимулює їх розвиток.

У структурному відношенні кредити і інвестиції МФК також відрізняються від позик МБРР. Якщо Банк мало кредитує промисловість, то для МФК цей один з основних напрямів діяльності. Кредити МФК надаються в середньому на термін в 7—8 років, максимально — на 15 років. Вкладення в акції не носять довгострокового характеру.

 


21.06.2014; 00:45
хиты: 98
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь