пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

24. Міжнародний валютний фонд: функції, механізм діяльності, основні програми.

 

МВФ був створений разом з Бреттон-Вудською системою у 1944 році для того, щоб всіляко сприяти стабільності валютних відносин між країнами шляхом надання кредитних ресурсів.

З 1947р. МВФ має статус спеціальної установи ООН. Кількість членів-182(1999). Він задумувався спочатку як механізм нагляду за системою фіксованих валютних курсів, з часом трансформувався в найбільш впливову міжнародну організацію, яка регулює між. макроекономіку. Структура: Рада управляючих, Тимчасовий комітет, Виконавча рада, Керівництво, Персонал.

Завдання:

 - сприяння міжнародному валютному співробітництву через постійно діючий механізм консультацій та співробітництва у вирішенні валютних проблем,

 - полегшення розвитку і збалансованого зростання міжнародної торгівлі і тим самим сприяння підтриманню високого рівня зайнятості і реальних доходів;

 - сприяння стабільності курсів валют, забезпечення впорядкованих відносин у валютній галузі,

 - недопущення конкурентного знецінення валют; надання допомоги у створенні багатосторонньої системи платежів за поточними операціями держав-членів;

 - усунення валютних обмежень, які гальмують розвиток між. торгівлі; надання державам-членам коштів в іноземній валюті для покриття дефіциту платіжного балансу без застосування заходів, що завдають шкоди націон. або між. розвитку.

Функції.

Три основні:

1.нагляд,

2.фінансова допомога,

3.технічне сприяння.

Нагляд - функція МВФ, яка передбачає його право здійснювати жорсткий нагляд за політикою країн-членів в галузі встановлення валютних курсів і пов’язаною з нею макроекономічною політикою.

Фінансова допомога – використання фінансових ресурсів МВФ країнами-членами, які відчувають труднощі з фінансуванням платіжного балансу і які представили в МВФ програму реформ, яка показує наміри уряду по подоланню цих труднощів. Фінансова допомога здійснюється за рахунок власних фінансових ресурсів, а також запозичених ресурсів.

Технічна допомога - сприяння МВФ країнам-членам в області грошової, валют. політики і банківського нагляду, бюджетної і податкової політики, статистики, розробки фінансового і економічного законодавства і підготовки кадрів.

Ресурси фонду формуються шляхом внесків держав. Кожна держава-член має відповідним чином розраховану квоту (внесок), від розміру якої залежить кількість голосів країни у Фонді: кожна держава-член дістає 250 голосів незалежно від розмірів її квоти плюс 1 голос на кожні 100тис. СДР її квоти.

Таким чином, величина квоти визначає можливості країни впливати на політику організації. Цим же визначається і обсяг кредитів, які держава-член може отримати від Фонду.

Вступ до МВФ пов’язаний з певними валютними “витратами” . Чверть свого внеску країна повинна внести у вільно конвертованій валюті, решту - в національній. Внесена валюта може бути в будь-який момент і без всяких умов викуплена країною за національну валюту для здійснення платежів за своїми зовнішніми зобов’язаннями. Валютна частина внеску являє собою фактично частину вал. резервів країни.

Існує 7 видів кредитів МВФ:

1)резервний (stand-by): видаються траншами, які складають 25% від квоти, яку має  країна в МВФ. Носять короткостроковий характер і надаються для фінансування дефіциту платіжного балансу. Процентна ставка – 3,25% щорічно. Термін погашення – до 5 років.

2)механізм розширеного фінансування (EFF). Надаються для підтримки середньострокових кредитних програм (3-4 роки), вирішення структурних проблем економіки. Процентна ставка – 4,5%. Строк надання – до 10 років.

3)механізм компенсаційного та надзвичайного фінансування. Надаються внаслідок різкої зміни кон’юнктури світових товарних ринків. Це відбувається у 2-х випадках – зменшення доходів від експорту країни чи збільшенні цін на імпорт зерна. Надається на 5 років. Процентна ставка – 3,25%.

4)кредити фінансування системних трансформацій (перетворень). Надавався з 1993 по 1995 року для країн, які перейшли на світові ціни (Східної та центральної Європи). Застосовується для перехідних країн.

5)механізм фінансування буферних запасів. Видаються міжнародним товарним асоціаціям для підтримки цін на товари, по яким укладаються угоди.

6)(для найвідсталіших країн) механізм фінансування структурної перебудови: надається на термін до 10 років і процентна ставка – 0,5%.

7)(для найвідсталіших країн) механізм розширеного фінансування структурних перебудов – надається строком на 3 роки під 0,5%.

 


21.06.2014; 00:45
хиты: 114
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь