пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

16. Глобальні проблеми сучасних МЕВ.

 

Глобальні проблеми торкаються всього людства, торкаючись інтересів і долі всіх країн, народів і соціальних прошарків, вони призводять до значних економічних і соціальних втрат, а у випадку загостреня можуть загрожувати самому існуванню людської цивілізації, вони вимагають для свого рішення співпраці в загальнопланетарному масштабі, спільних дій всіх країн і народів. Серед глобальних проблем частіше за все фігурують проблеми світу і роззброєння, екологічна, демографічна, енергетична, сировинна, продовольча, використання ресурсів Світового океану, освоєння космічного простору і деякі інші. класифікація глобальних проблем.

Політичні і соціально-економічні проблеми (збереження світу і запобігання ядерній війні, обмеження гонки озброєнь і роззброєння, стійкість розвитку світової спільноти).

Проблеми, пов'язані з природньо-економічним розвитком (екологічна, енергетична, сировинна, продовольча,проблема збереження клімату, проблеми Світового океану, і т.д.).

Соціальні проблеми (міжнаціональні конфлікти, проблеми демографії, питання культури, освіти і охорон здоров'я).

Змішані проблеми, виникнення і невирішенність яких таїть загрозу масової загибелі людей (військові і регіональні конфлікти, злочинність, техногенні катастрофи, стихійне лихо).

Наукові проблеми (освоєння космічного простору, довгострокове прогнозування в різних областях і інш.).

Загострення загальних для всього людства глобальних проблем посилює необхідність узгоджених дій для їх вирішення, необхідність спільного вироблення оптимальних варіантів розвитку. Світова спільнота може протистояти цьому виклику лише об'єднавши зусилля і ресурси, бо розв'язання глобальних проблем вимагає величезних витрат. Необхідний єдиний міжнародний механізм їх вирішення і регулювання, визначення міжнародних правових і економічних норм. Великі надії в розв'язанні глобальних проблем покладаються на ООН, МВФ, CОТ (Світова організація торгівлі), регіональні і галузеві організації, які мають великий досвід координації міжнародних зусиль, використання ресурсів, регулювання міжнародних економічних відносин.

Більшість досліджень збігається в тому, що не дивлячись на всю різноманітність глобальних проблем, вони володіють загальною специфікою, що виділяє їх на фоні інших проблем світової економіки. Така специфіка глобальних проблем полягає в тому, що вони мають ряд спільних ознак:

 - носять загальносвітовий характер, тобто торкаються інтересів та долі всього  людства;

 - загрожують людству суттєвим регресом в умовах життя та подальшому розвитку продуктивних сил (або навіть загибеллю людської цивілізації як такої);

 - потребують негайного вирішення;

 - пов'язані між собою;

 - вимагають для свого рішення спільних дій всього світового співтовариства.

Виходячи з цих ознак, до глобальних стали відносити наступні проблеми світового розвитку: подолання бідності та відсталості; миру, роззброєння, попередження світової ядерної війни (проблема миру та демілітаризації); продовольчу; природних ресурсів (яку часто розглядають як дві окремі проблеми – енергетична та сировинна); екологічну; демографічну; розвитку людського потенціалу.

Проблема подолання бідності та відсталості.

В сучасному світі бідність та відсталість характерні передусім для країн, що розвиваються, де проживають майже 2/3 населення Землі. В результаті недоїдання в світі страждає близько 800 млн. людей. До того ж значна частина жебраків безграмотна. Так, доля неграмотних серед населення старше 15 років  складає в Бразилії 17%, в Нігерії – 43%, в Індії – 48%.

Величезні масштаби бідності та відсталості викликають сумніви в тому, чи можливо взагалі говорити про нормальний розвиток та прогрес людського суспільства, коли більша частина жителів планети виявляється за межею гідного людського існування.

Проблема миру та демілітаризації.

Проблема необхідності збереження миру на Землі та уникнення руйнівної ядерної війни, яка сприймалась ще до недавнього часу як глобальна проблема номер один, зараз втратила колишню гостроту та фатальність. Дуже велику небезпеку в наші дні являє собою проблема міжнародного тероризму, який здатен спровокувати різні конфлікти аж до ядерного шантажу й глобального ядерного конфлікту.

Енергетична проблема.

Екологічна проблема.

Людина протягом тисячоліть посилено втручалася в природу, не дбаючи про підтримку в ній рівноваги. Особливо ускладнилися відносини суспільства і природи в XX ст., коли в процесі науково-технічної революції різко зріс антропогенний вплив на навколишнє середовище. Через різке збільшення кількості населення, інтенсивну індустріалізацію та урбанізацію на планеті господарські навантаження стали перевищувати здатність екологічних систем до самоочищення та відновлення.

Умовно всю проблему деградації світової екологічної системи можна поділити на дві складові:

 - деградація навколишнього природного середовища в результаті нераціонального природо використання;

 - забруднення навколишнього середовища відходами людської діяльності.

20 квітня 2010 року біля самого дна Мексиканської затоки раптово розірвалася нафтовидобувна труба.

Повені

Глобальне потепління

Вулкан

Трагедія в Японії з Фукосімою.

 


21.06.2014; 00:45
хиты: 102
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь