пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18. Процес вибору й оцінка постачальників матеріальних ресурсів

При виборі постачальників основними критеріями є: надійність постачальника, здатність поставляти необхідні ресурси належної якості й у потрібний термін, постачання матеріальних ресурсів по можливо мінімальних цінах, віддаленість постачальника від споживача, наявність у постачальника вільних потужностей; періодичність поставок; умови оплати; рекламна підтримка; репутація; фінансовий стан та конкурентоспроможність..

Заслуговує на увагу шкала критеріїв вибору постачальника, пропонована Майклом Р., Линдерсом і Харольдом Е. Фироном (критерії розташовані в порядку пріоритету), :

· якість продукції;

· своєчасність доставки(автори пропонують влаштувати рейтинг постачальників на основі чинників дотримання або недотримання ними термінів постачань);

· ціна (порівняння реальної ціни з бажаною або з мінімальною у інших постачальників);

· обслуговування (якість технічної допомоги, відношення постачальника і час відповіді на прохання про допомогу, кваліфікація обслуговуючого персоналу і так далі);

· повторні пропозиції по розробці продукції або послуги, по зниженню ціни;

· технічна інженерна і виробнича потужність;

· оцінка дистриб'юторських можливостей (якщо постачальник виконує функцію дистриб'ютора);

· детальна оцінка фінансів і управління.

Вибір постачальника може здійснюватись через конкурсні торги чи письмові переговори між постачальниками та споживачами. Поширеною формою пошуку потенційних постачальників є конкурсні торги (тендери). Вони проводяться у разі, коли передбачається налагодження довгострокових зв’язків між постачальником та споживачем, і вигідні обом сторонам угоди. Постачальник одержує чітку уяву про умови роботи зі споживачем. Споживач, у свою чергу, з одного боку, вирішує проблему одержання пропозиції, що відповідає його вимогам, а з другого, — вибір найкращого постачальника. Організація конкурсних торгів є складною та багатоплановою роботою. Потрібно провести відповідну рекламну кампанію, розробити тендерну документацію, оцінити пропозиції: тендерні пропозиції оцінюються у суворій відповідності з критеріями, що наведені у тендерній документації. Тендерний комітет звітує про оцінку пропозицій, обґрунтовуючи причини відхилення чи прийняття пропозицій. Переможцем конкурсних торгів визнається учасник, що подав найбільш вигідну, що відповідає кваліфікаційним вимогам, тендерну пропозицію.

Іншим варіантом процедури одержання пропозиції від потенційних постачальників можуть бути письмові пропозиції на постачання товарів. Ініціативу може взяти на себе і споживач. Якщо ініціатором є постачальник, він розсилає потенційним покупцям своєї продукції пропозиції на постачання товару. На відміну від конкурсних торгів, де форми пропозицій суворо визначені, пропозиції постачальника можуть мати різні форму та зміст. Вони включають найменування товару, відомості про його кількість та якість, ціну та термін постачання, вид товару та вид пакування, порядок приймання та здавання. Пропозиції, чи інакше оферти, можуть бути твердими та вільними.


16.06.2014; 01:52
хиты: 140
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь