пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

18.Баланси ролей.

Соціальна взаємодія носить несуперечливий характер тоді, коли вона збалансована. Розглянемо п'ять основних балансів, свідоме чи неусвідомлене порушення яких може привести до конфліктів.
   1. Одним з них є підтримка під час взаємодії балансу ролей. Кожний з партнерів може відігравати щодо іншого ролі старшого, рівного чи молодшого за своїм психологічним статусом. Якщо партнер погоджується з роллю, що відводиться йому, то рольового конфлікту не відбувається.
   2. Попередженню конфліктів сприяє підтримка при взаємодії людей і соціальних груп балансу взаємозалежності в рішеннях і діях. якщо людина вважає свою залежність від нас більшою, ніж вона може допустити, це може служити причиною конфліктної поведінки з її боку. Занадто велика залежність людини від партнера обмежує її волю і може спровокувати конфлікт.

   3. Під час спільної діяльності люди роблять один одному крім нормативної допомоги, особисті послуги. До них відносяться заміна іншого на роботі, безкорислива допомога у виконанні термінового завдання, діставання якоїсь деталі, квитка, товару, інші особисті послуги. Аналіз конфліктів між людьми показує, що ми усвідомлено чи підсвідомо фіксуємо послуги, які ми зробили, і ті, які зробили нам. Порушення балансу взаємних послуг у взаємодії діади людей викликає напруженість в їхніх взаєминах і можливому конфлікті.

   4. Крім балансу взаємних послуг люди, взаємодіючи один з одним, у тій чи іншій мірі прагнуть підтримати баланс збитку. Якщо людині нанесений істотний збиток, то вона відчуває бажання завдати відповідної шкоди тим людям, з чиєї вини постраждала. Іншими словами, людині притаманне почуття помсти. Нанесення збитку порушує збалансованість міжособистісної чи міжгрупової взаємодії і може стати основою конфлікту.
   5. П'ятий баланс, збереження якого сприяє профілактиці конфліктів, полягає в збалансованості самооцінки і зовнішньої оцінки


06.06.2014; 10:02
хиты: 126
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь