пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

48. Портфельний валютний ризик.

 Портфельний ризик — ризик невідповідності у майбутньому інвестиційного проекту кредитному портфелю, портфелю цінних паперів чи портфелю реальних проектів. Портфельний ризик виникає внаслідок можливості суттєвого погіршення сукупних показників того чи іншого портфеля: прибутковості, зростання капіталу, ступеня впливу ризику ліквідності.

Між процентними ставками і цінами на фінансові активи існує зворотний зв'язок. Найочевидніше цей взаємозв'язок виявляється для довгострокових активів, наприклад акцій і довгострокових державних облігацій. Власник портфеля наражається на ризик збитків від підвищення процентних ставок за цінними паперами, оскільки в цьому випадку може зменшитися вартість портфеля.

Наприклад, портфель включає довгострокові державні облігації вартістю в 1 млн дол. У разі підвищення процентних ставок вартість портфеля зменшиться. Так, зміна ставки з 8 до 10 % річних може знецінити портфель на 200 тис. дол., що, звичайно, непокоїть керівництво фірми. Уникнути цієї небезпеки можна за рахунок продажу портфеля, але це не є оптимальним рішенням, бо призводить до високих витрат. Раціональніше вдатися до методів хеджування, які дадуть змогу уникнути зниження вартості, а отже продажу портфеля і подальшої повторної купівлі довгострокових облігацій у портфель.


23.05.2014; 07:03
хиты: 108
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь