пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

47. Ризик утрат від зміни потоків грошових коштів.

 

Компанії, що мають намір взяти позику, або компанії, що мають боргові зобов'язання, за якими виплачуються проценти за плаваючою ставкою, можуть понести збитки в разі підвищення процентних ставок, оскільки зростають потоки грошових коштів для обслуговування боргу. І навпаки, депозити компанії, за якими виплачуються проценти на основі плаваючої ставки, наражаються на ризик у разі падіння процентних ставок.

Коливання процентних ставок створюють невизначеність як для позичальників, так і для кредиторів. Непевність щодо рівня процентних ставок у майбутньому може створювати перешкоди при плануванні бізнесу. Підвищення процентних ставок за вже отриманими грошовими позиками може серйозно позначитися на потоці, грошових коштів. Наявні методи зменшення невизначеності майбутніх процентних ставок спроможні усунути основну перешкоду для планування інвестицій.

Необхідність хеджування ризику втрат від зміни потоку грошових коштів, пов'язаних з коливаннями процентних ставок, демонструє такий приклад. Керівництво компанії 1 квітня планує отримати 1 травня суму в 1 млн євро від продажу активів. З огляду на фінансові потреби компанії воно вирішує інвестувати грошові кошти, які будуть отримані 1 травня, в 3-місячниЙ депозитний сертифікат. Поточна процентна ставка для таких активів становить 10 % річних, що може принести прибуток у 20 тис. євро за період інвестування. Однак до 1 травня процентна ставка може знизитися, зменшивши надходження від передбачуваної суми інвестицій. Уникнути такої ситуації або принаймні усунути ризик утрат від несподіваного падіння процентної ставки можна за рахунок "фіксації" процентної ставки на 1 квітня.

 


23.05.2014; 07:03
хиты: 123
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь