пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Основні тенденції розвитку кон'юнктури ринків споживчих товарів.

Споживчий ринок є надзвичайно динамічним, його межі постійно змі нюються під впливом об'єктивних законів. Так, під дією закону зростання потреб відбувається безперервне оновлення та розширення існуючого асор тименту споживачів товарів і послуг. Під дією економічного закону конку- ренти-товаровиробники змушені вживати заходів для зміцнення власно го становища на ринку, зокрема, раціонально використовувати виробничі ресурси, впроваджувати досягнення науки і техніки у виробничий процес, зменшувати сукупні витрати на виготовлення та доведення товарів і послуг до кінцевого споживача тощо.
Коли, скажімо, споживчий ринок в Україні насичується великою кількіс тю різноманітних товарів, особливу стурбованість викликає те, що більшість товарів та послуг мають низьку якість або взагалі можуть становити небез пеку для здоров'я та життя споживачів. Навіть за певного вдосконалення вітчизняного виробництва товари не завжди мають високу якість у зв'язку з недотриманням виробниками вимог законодавства, стандартів або їх від сутністю взагалі. Непоодинокими є випадки постачання таких товарів іно земного виробництва на ринок України, у тому числі, звісно, й незаконного. При цьому іноді імпорт небезпечних чи нестандартних товарів відбувається з країн із так званим «високим рівнем регуляції». Тобто вимоги щодо якості та безпеки товарів у них теж не завжди дотримуються.
Сучасний стан розвитку споживчого ринку характеризується значним збільшенням обсягів реалізації продукції, виконанням робіт, наданням по слуг споживачам і заходами, спрямованими на просування продукції на ринок дистанційної торгівлі з використанням телекомунікації і мережі Ін- тернет. Посилене змагання за кінцевого споживача зумовило необхідність розвитку взаємовигідного співробітництва та кооперації учасників ринку з метою оптимізації діяльності, економії, синергетичного ефекту, кращого за доволення потреб споживача. Разом з тим необхідно зазначити, що особли вістю функціонування споживчого ринку є те, що його інституційною скла довою виступають організаційні та неорганізаційні (неформальні) ринки, які, як і суб'єкти господарювання, що здійснюють на них свою діяльність, є учасниками конкурентних відносин.
Серйозною проблемою сучасного розвитку споживчого ринку, існування якої безпосередньо пов'язане з функціонуванням неформального сектору, є значне поширення недобросовісної конкуренції. В Україні найбільш розпо всюдженими проявами такої конкуренції є дії, пов'язані з неправомірним ви користанням знаків для товарів і послуг, фірмових найменувань, назв місць походження товарів, тобто дії, наслідком вчинення яких є нанесення шкоди діловій репутації підприємця, а також надання вітчизняному споживачеві контрафактної, неякісної та часто-густо просто небезпечної продукції.

 

40.     


19.05.2014; 12:04
хиты: 114
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь