пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Цінова політика на ринку сільськогосподарської продукції.

Сільське господарство є однією з найголовніших галузей народного господарства України. Про це свідчить історичний  досвід та великий природний потенціал країни.

Згідно зі статтею 6 Закону України «Про ціни та ціноутворення», ціни,що застосовуються в народному господарстві, розділяють на: вільні, державні фіксовані та регульовані. Вільні формуються під впливом ринкової конюктури. Державні фіксовані та регульовані ціни знаходяться під контролем відповідних державних органів влади і встановлюються на продукцію галузей, що мають соціальну спрямованість та монопольних підприємствах[2].

Також є необхідним виділити ще декілька видів цін, що обслуговують аграрний ринок. За роздрібними цінами продукцію реалізують кінцевим користувачам. У зв’язку з великою кількістю учасників ринку та значною конкуренцією роздрібні ціни переважно формуються під впливом попиту і пропозиції та використовуються для реалізації продукції на ринку, населенню та у власних торгових мережах.

Тарифи на послуги для сільського господарства встановлюються на загальних підставах. До них відносяться тарифи на електроенергію, газ, зв'язок, вантажні перевезення та інші послуги, постачальниками яких є монополісти. Ціни на послуги монополій фіксовані і затверджуються Кабінетом Міністрів України. Ціни на засоби виробництва формуються постачальниками у вільному режимі. За закупівельними цінами державні і кооперативні організації закуповують продукцію у колективних, державних, селянських(фермерських ) господарствах та населення. Вони є нижчими за вартість сільськогосподарської продукції.

Оптові ціни використовують організації-трейдери, підприємства громадського харчування та великі торговельні мережі, які закуповують великі обсяги продукції, можуть значно впливати на ринок і вимагати суттєвих знижок у товаровиробників. Оптові ціни  на сільськогосподарську продукцію виступають проміжними цінами між закупівельними та роздрібними й істотно впливають на формування ціни кінцевого продукту. Трансфертні ціни обслуговують внутрішньогосподарські розрахунки і встановлюються на вирощені корми для тваринництва, сировину для власної переробки, послуги допоміжних виробництв і т.п.  Світові ціни обслуговують експортно-імпортні операції та формуються по цінам великих експортно-імпортних операцій, виступаючи основою для встановлення внутрішніх цін[3].

Цінова політика підприємства може бути спрямована або на збереження вже досягнутого рівня прибутковості, або на його максимізацію. Обов’язковою умовою ефективної цінової політики підприємства є врахування не тільки внутрішніх цін на сільськогосподарську продукцію, а й цін світового ринку.

Підприємства можуть використовувати такі способи ціноутворення:   

- спосіб «закріплення на ринку». Передбачає встановлення низьких цін на нові види продукції з метою закріплення на ринку. Водночас це забезпечує розширення виробництва даної продукції та зниження витрат на одиниці продукції;

- спосіб «зняття вершків». Застосовуються до нових видів продукції,які мають унікальні властивості і захищені патентами. Зі зменшенням попиту цін на цю продукцію знижують для залучення іншої групи споживачів, які не могли собі дозволити її раніше придбати;

- спосіб «знижок із цін» направлена на прискорення обігу і збільшення обсягів продажу. Прикладом такого способу є знижки за платежі готівкою, сезонні знижки, знижки за кількість закупленого товару тощо.

- спосіб «опортуністичного ціноутворення». Застосовується до товарів кількість яких даний момент, у конкретному місці  недостатня, щоб задовольнити високий попит на них. У такому разі споживач не має вибору  і тому готовий платити високу ціну за ці товари;

- спосіб «географічної ціни». Використовуються у тих випадках,коли ціна продукту значною мірою залежить від витрат на її доставку до місць споживання і передбачає встановлення неоднакових цін для споживачів у різних регіонах країни. Цей спосіб застосовують для тієї сільськогосподарської продукції, яка мало транспортабельна і швидко псується. [4]

 

38.     


19.05.2014; 12:04
хиты: 129
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь