пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Методи прогнозу кон'юнктури ринку.

Методи прогнозування можна поділити на дві групи — кількісні та якісні.
До якісних методів відносять.
1. Методи експертних оцінок (експертні методи) ґрунтуються на досвіді, знаннях та інтуїції фахівців. Вивчаючи тенденції розвитку товарної кон’юнктури у минулому та аналізуючи сучасний стан, експерти складають свою оцінку перспектив розвитку на майбутнє. Оптимальна експертна оцінка може бути отримана в результаті обміну думок між фахівцями і розробки На цій основі єдиної оцінки, а також через обробку неузгоджених між собою експертних оцінок кількох фахівців. Експертні оцінки використовуються на якісному рівні для визначення можливих напрямів діяльності, визначення орієнтирів просування продукту. Експертами прогнозування розвитку ринку можуть бути: покупці, посередники, менеджери фірми.
Методи експертних оцінок передбачають використання процедур «методу Дельфі», «мозкового штурму», «адвоката диявола» та інші.
Результати експертних методів часто піддають критиці через цілковиту залежність від кваліфікації експертів. Але це єдиний спосіб вирішення практичних маркетингових задач за умови браку статистичної або іншої досконалої інформації.
2. Метод сценаріїв. Як вже зазначалося, існують певні обмеження щодо застосування кількісних методів, передусім екстраполяційних, пов’язаних з тим, що зовнішнє середовище не є застиглим, незмінним, стабільним. Виникла потреба знайти інші способи передбачення майбутнього. Саме таким є метод сценаріїв.
Сценарій — це передбачення розвитку і майбутнього стану факторів, що впливають на фірму, і визначення напрямів можливих дій.
Метод може бути використаний для генерації ідей нових продуктів, визначення напрямів диверсифікації тощо.
Сценарій як метод прогнозування передбачає розгляд кількох альтернативних сценаріїв розвитку подій — базового, песимістичного, оптимістичного. Розгляд різних сценаріїв перебігу подій — це можливість завчасно адаптуватися до очікуваних змін зовнішнього середовища.
Даний метод втілює інтегральний підхід до прогнозування і передбачає використання (інтеграцію даних), отриманих у результаті кількісних, а також якісних методів досліджень.
3. Тестування ринку (пробний маркетинг) передбачає пробний продаж перед виведенням на ринок нових або модифікованих товарів на географічно обмеженій території, який репрезентативно представляє цільовий ринок (за структурою населення, конкуренцією, впливом ЗМІ тощо).
Метод може вважатися найточнішим для прогнозування збуту нового продукту, оскільки при цьому на невеликому місцевому ринку моделюється реальна ситуація і перевіряється дієвість різних інструментів маркетингу.

10.     


19.05.2014; 12:04
хиты: 111
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь