пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

20. Причини відчутної диференціації країн Західної Європи

Малі країни суттєво відрізняються між собою за ВВП. Умовно до першої групи малих країн належать Бельгія, Іспанія, Нідерланди, Швеція, Швейцарія. Вони поступаються великим державам регіону за обсягом ВВП у 4-5 разів і на їхню частку припадає 20 % його ВВП. У другу групу входять Австрія, Данія, Греція, Норвегія, Фінляндія. Їхнє значення у західноєвропейському господарстві відносно невелике — близько 8,1 % ВВП. Третя група країн об'єднує Португалію, Ірландію, Ісландію, Кіпр, Люксембург і Мальту. Частка цих країн становить близько 2 % регіонального ВВП, але в окремих видах виробництва їхня роль є досить значною. Окрему групу західноєвропейських країн утворюють так звані карликові держави — Монако, Сан-Марино, Андорра, Ліхтенштейн, Ватикан.

Усі ці країни дещо відрізняються одна від одної рівнем економічного розвитку. Наприклад в Ірландії, Іспанії, Греції, Португалії національний дохід на душу населення не перевищує 60 % від середнього показника для усіх країн ЄС. Відчутними є й відмінності у структурі господарства. В Італії, Греції, Португалії та Іспанії досить високою є питома вага сільського господарства. У «карликових державах» домінує сфера послуг.

У Західній Європі виділяється група країн — Великобританія, Бельгія, Нідерланди, в яких обсяг перенесеного за кордон виробництва дорівнює 1/5 їх ВВП. А такі країни, як Франція, Італія, мають дещо нижчий показник вартості закордонного виробництва — 8—15 % ВВП. Однією з причин такої суттєвої активізації закордонного інвестування у формі прямих інвестицій була цілеспрямована політика західноєвропейських країн. Йдеться, зокрема, про вдосконалення системи гарантування приватних інвестицій. Державні гарантії приватного інвестування за кордоном були доповнені системою угод про захист інвестицій, укладених з країнами, що розвиваються. Метою цих угод є забезпечення недоторканості приватних інвестицій у країнах, що розвиваються, на випадок можливої націоналізації, внутрішніх економічних реформ або змін у законодавствах цих країн. Зазначені угоди не лише забезпечують сприятливий інвестиційний клімат, але й створюють передумови для реалізації інших урядових заходів, спрямованих на стимулювання капіталовкладень приватного сектора у країнах, що розвиваються

Люксембург є ​​найбагатшою країною Євросоюзу згідно з показниками ВВП на душу населення щодо середнього показника ВВП по всіх країнах ЄС. При цьому даний показник у Люксембурзі в шість разів перевищує аналогічний у Болгарії - найбіднішої країни блоку (283% проти 43%).

Про це свідчать дані європейського статистичного агентства Eurostat. При цьому середній показник ВВП на душу населення (за паритетом купівельної спроможності) в єврозоні знаходиться на рівні 108%.
Настільки високий показник Люксембургу почасти пояснюється тим фактом, що багато громадян сусідніх держав (Франції, Німеччини та Бельгії) працюють в Люксембурзі, але не живуть там, говориться в прес-релізі Eurostat.
На другому місці за показником ВВП на душу населення (за ПКС) знаходиться Голландія (134%). Далі з невеликим відривом йдуть Данія, Ірландія та Австрія, які розділили між собою почесне третє місце з показником на рівні 125%.
У 2007 р. Ірландія була другою країною ЄС за показником ВВП на душу населення (за ПКС). Проте вже в 2008 р. країна скотилася на третє місце через  кризу , що розгорілася в банківському секторі і проблем на ринку нерухомості. У 2010 р. боргова криза вдарила по Греції, знизивши її показник ВВП на душу населення (за ПКС) з 94% (у 2008 р. і 2009 р.) до 89%.
Країни Центральної та Східної Європи залишаються у нижній частині таблиці добробуту європейських держав за версією Eurostat. Так, показник ВВП на душу населення (за ПКС) в Румунії знаходиться на рівні 45%, Латвії - на рівні 52%, Литві - 58%, у Польщі - на рівні 62%.

 

 

 


21.01.2014; 02:16
хиты: 167
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь