пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

37.Контроль за дотриманням касової дисципліни

 

З метою поліпшення стану готівкового обігу та запобігання  зловживань під час здійснення готівкових операцій застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафу(Указ Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки»):

1)За перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касі- штраф в двократному розмірі сум виявленої понад лімітної готівки

2) за не оприбуткування або неповне оприбуткування у касах готівки штраф стягується у 5-ти кратному розмірі не оприбуткованої готівки

3)за не встановлення лімітів залишку готівки в касі в 50-ти кратному розмірі не оприбуткованих мінімальних доходів громадян за кожен окремий випадок

Без належної касової дисципліни неможливе нормальне здійснення готівково-грошового обігу. Виконання всіма господарськими суб'єктами встановлених НБУ правил здійснення операцій з готівкою: правил її зберігання, інкасації, витрачання за призначенням тощо – необхідна передумова ефективного реформування національної грошової системи. Вирішальне значення щодо дотримання касової дисципліни має повне виконання всіма господарськими суб'єктами норм з регулювання обігу готівки.

У системі контролю за дотриманням касової дисципліни в народному господарстві важливою є роль комерційних банків. Установи комерційних банків систематично, не менше ніж один раз на два роки, а у разі виявлених порушень – частіше, перевіряють дотримання касової дисципліни на всіх підприємствах, які вони обслуговують, незалежно від форм власності, і мають право одержувати від них дані про їхні касові обороти за джерелами надходжень і цільовим призначенням витрачання грошей.

Основні види порушень касової дисципліни на підприємствах такі: витрачання касової виручки понад встановлені норми, невчасна здача виручки до банку, перевищення встановленого ліміту залишку готівки в касі, витрачання одержаної в банку готівки не за призначенням, невчасне повернення в банк невикористаних готівкових коштів, одержаних на виплату заробітної плати, допомог, стипендій і винагород, видача готівки з кас у позику іншим підприємствам (організаціям, установам) і фізичним особам та інші.

Пропозиції установ банків про заходи щодо усунення виявлених порушень касової дисципліни є обов'язковими для всіх підприємств. Важливе значення щодо контролю за дотриманням касової дисципліни має ревізійна робота. Вищестоящі організації при проведенні документальних ревізій на всіх підвідомчих підприємствах в обов'язковому порядку проводять ревізію каси і перевіряють дотримання касової дисципліни.

У строки, встановлені керівником підприємства, але не рідше одного разу на квартал, на кожному підприємстві проводиться раптова ревізія каси з повним поаркушним перерахунком усіх грошей і перевіркою інших цінностей, що знаходяться в касі. Для проведення ревізії каси наказом керівника підприємства призначається комісія, яка складає акт інвентаризації.

Особи, винні в систематичному порушенні касової дисципліни, притягаються до відповідальності у встановленому чинним законодавством порядку. Відповідальність за дотримання касової дисципліни покладається на керівників підприємств, головних бухгалтерів, керівників фінансових служб і касирів.

 


17.01.2014; 09:11
хиты: 163
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь