пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Економічна мотивація до узгодженості дій партнерів на олігополістичних ринках.

Олігополія - це ринкова структура,при якій у реалізації якогось товару домінує мала кількість продавців, а новим продавцям дуже важко вийти на ринок. Товар, реалізований олігополістичними фірмами, може бути і  диференційованим і стандартизованим. Звичайно на олігополістичних ринках панує від двох до десятьох фірм, на які припадає  половина і більш загальних продажів продукту.  На олігополістичних ринках  деякі фірми можуть впливати на ціну завдяки їхнім великим часткам у загальній кількості товарів, що випускаються. Продавці на олігополістичному ринку знають, що коли вони або їхні суперники змінять ціни або обсяг продажів,то наслідки позначаться на прибутках усіх фірм на ринку.  Продавці усвідомлять свою взаємозалежність.  Передбачається, що кожна фірма в галузі визнає, що зміна її ціни або випуску викликає реакцію з боку інших фірм. Реакція, яку окремі продавці чекають від своїх суперників, впливає на рівновагу на олігополістичних ринках.

У багатьох випадках олігополії захищені бар'єрами для входу на ринок, схожими з тими, що  існують для монопольних фірм. Природна олігополія існує,коли декілька фірм можуть поставляти продукцію для всього ринку при більш низьких довгострокових витратах,чим були б у множини фірм.

Можна виділити такі риси олігополістичних ринків:

1. Усього декілька фірм постачають весь ринок.  Продукт може бути як диференційованим,так і стандартизованим.

2. Принаймні, деякі фірми в олігополістичній галузі мають значні ринкові частки.  Отже, деякі фірми на ринку спроможні впливати на ціну товару, варіюючи його наявність на ринку.

3. Фірми в галузі усвідомлюють свою взаємозалежність

Немає єдиної моделі олігополії, хоча розроблений цілий ряд моделей.


хиты: 182
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
микроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь