пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Картельні угоди: визначення квот, умови реалізації, суперечності, ефективність

Картель - це група фірм, що діють спільно і погоджують рішення із приводу обсягів випуску продукції і цін так, ніби вони були єдиною монополією. У деяких країнах, наприклад у США, картелі заборонені законом. Фірми, обвинувачувані в змовах для спільного  встановлення ціни і контролю над обсягами продукції, що випускається, піддаються санкціям.

Картель стикається з труднощами при встановленні монопольних цін, яких не існує в чистої монополії. Основною проблемою картелів є проблема узгодження рішень між фірмами - членами і встановлення системи обмежень (квот) для цих фірм.

Для встановлення картелю необхідно зробити наступні кроки.

1.Переконатися,що існує бар'єр для входу в галузь, щоб запобігти продажу товару іншими фірмами  після підвищення ціни2.Організувати зустріч усіх виробників даного  виду товару, для встановлення спільних орієнтирів  по загальному рівні випуску продукції. Зробити це можна, оцінивши ринковий попит і вирахувавши граничний доход для всіх рівнів випуску. Вибрати випуск, для якого MC=MR (передбачається, що у всіх фірм однакові витрати виробництва). Монопольний випуск буде максимізувати прибутку у всіх продавців.

Рис. Показники для картелі вцілому. А для окр фірми в картелі обсяг вир-ва буде меншим. Сума обсягів вир-ва.

3.Установити квоти кожному члену картелю. Поділити загальний монопольний  випуск, Qm, між усіма членами картелю.

4.Установити процедуру проведення затверджених квот у життя. Цей крок  є вирішальним для того, щоб зробити картель працездатним.    

Картелі звичайно намагаються установити штрафи для тих, хто обходить квоти. Але основна проблема полягає в тім, що як  тільки встановлюється картельна ціна, окремі фірми, що прагнуть максимізувати прибуток, можуть заробити більше шляхом обману. Якщо обманюють усі, то картель розпадається, тому що економічні прибутки падають до нуля.

Картелі також зіштовхуються з проблемою при прийнятті рішень про монопольну ціну і рівень випуску. Ця проблема особливо гостра, якщо фірми не можуть домовитися про оцінку ринкового попиту, його цінової чи еластичності якщо в них різні витрати виробництва. Тобто фірми з більш високими середніми витратами домагаються більш високих картельних цін.


хиты: 214
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
микроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь