пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Рівновага ринку, підприємства, галузі в тривалому періоді за умов досконалої конкуренції, її рухливість та механізм відновлення.

Ринкова рівновага — це ситуація, за якої наміри покупців і продавців на ринку повністю збігаються так, що за певної ціни товару обсяг пропозиції дорівнює обсягу попиту. Стану ринкової рівноваги відповідають певні значення рівноважної ціни та рівноважної кількості товару.

Встановлення ціни більшої за рівноважну (Р1 > PE) призводить до появи надлишку товару, а ціни нижчої за рів­новажну (Р1 < РЕ) — до дефіциту. Будь-який відхід від ціни рівноваги приводить у дію ринковий механізм, який, за інших незмінних умов, повертає ринок у рівноважний стан.

Вихід ринку зі стану рівноваги відбувається під впливом чинників, що зумовлюють як зміну попиту (D) чи пропозиції (S), так і одночасну одно- чи різноспрямовану їх зміну. При цьому змінюється як рівноважна ціна (P), так і рівноважна кількість товару (Q):

 

1) D ↑ - P↑Q↑; 2) D↓ - P↓;Q↓ 3)S↑ - P↓Q↑ 4) S↓ - P↑Q↓; 5) D↑↑ S↑ - P↑Q↑; 6) D↑ S ↑↑ - P↓Q↑; 7) D↓↓ S ↓ - P ↑Q↓; 8) D↓ S↓↓ - P↑Q↓; 9) D↑↑ S↓ - P↑Q↑; 10) D↑ S↓↓ - P↑Q↓; 11) D↓↓ S ↑ - P↓Q↓; 12) D↓ S↑↑ - P ↓Q↑.


хиты: 190
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
микроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь