пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Поняття бухгалтерського, економічного, нормального прибутку та вплив кількісних значень цих показників на ділову активність підприємців.

До найважливіших параметрів підпр-ва належать витрати виробництва, виторг і прибуток.

Валовий (сукупний, загальний) виторг від масштабу вир-ва: ТR=Р*Q, де Р-ціна проданого товару, Q - обсяг продажу; (якщо об­сяг виробництва збільшується відчутніше, ніж сума коштів, яку одержала фірма від реалізації товарів за певний час).

Сукупний прибуток - це величина, на яку валовий виторг (ТR) підприємства перевищує його сукупні витрати (ТС - витрати на виробництво певного обсягу  продукції). Розрізняють: бухгалтерський прибуток (різниця між загальним виторгом і бухгалтерськими витратами; бухг витрати - фактичні витрати підприємства на виробництво продукції у певному обсязі) і економічний прибуток (різниця між виторгом підприємства та економічними витратами; ек витрати - безпосередні витрати підприємства на ре­сурси разом з недоотриманим виторгом від найкрашого альтерна­тивного способу використання цих ресурсів). Якщо підприємство отримує нульовий економічний прибуток, воно покриває усі свої витрати.

Нормальний прибуток - це прибуток, від якого відмовляються власники підприємства на користь ресурсів на своєму підприємстві, але який вони могли б отримати, вклавши свої ресурси в інші напрями діяльності поза межами підприємства. Отже, до внутрішніх витрат відноситься й нормальний прибуток, необхідний для того, щоб залучити та утримати ресурси і межах даного виробництва.

Підприємства намагаються встановити такий обсяг виробництва і реалі­зації продукції, за якого забезпечується найбільший прибуток. З цією метою обчислюється граничний виторг (МR) - тобто приріст за­гального виторгу підприємства в результаті збільшення випуску продукції на одиницю: МR=DТR / DQ. Середній виторг (АR) - це виторг підприємства в розрахунку на одиницю продукції: АR=ТR / Q.

Чим вище кількісне значення економічного прибутку над нормальним тим привабливішим для потенційних підприємців є цей вид діяльності, тим вище ділова активність підприємців, і навпаки (чим нижче ек прибуток - тим нижче активність)


хиты: 219
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
микроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь