пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Альтернативність напрямків використання обмежених ресурсів у поясненні економічної природи витрат виробництва.

Процес виробництва завжди пов'язаний з використанням праці та засобів виробництва. Повторення виробництва можливе тоді, коли засоби виробництва і праця відтворюються. Для цього з вартості, отриманої після реалізації продукту, відповідна частина виділяється на замі­щення вартості засобів виробництва, спожитих у процесі виробництва. Вибір певних ресурсів для виробництва певного товару означає неможливість виробництва якогось альтернативного товару. Отже, існує корисність, від якої відмовляються, або непряма корисність, яку можна отримати від виробництва альтернативного товару, використання альтернативних ресурсів.

Склад економічних (альтернативних) витрат:

 Зовнішні (або явні) витрати пов'язані з придбанням фірмою ре­сурсів (тобто це витрати на сировину, матеріали, робочу силу тощо). При цьому вміщені витрати дорівнюють вигоді, яку можна отри­мати, якщо при тих самих витратах використати альтернативний ресурс.

Внутрішні (або неявні) витрати пов'язані з використанням фак­торів виробництва, які перебувають у власності самої фірми (гро­шовий капітал, технічне та інше обладнання, підприємницькі здіб­ності тощо), а також, з деякими її перевагами (місцезнаходження, престижність торгової марки тощо). При цьому вміщені витрати дорівнюють вигоді, що може бути отримана при альтернативному використанні власних ресурсів. Є ще:

Валові (загальні) витрати  на виробництво будь-якого това­ру складаються із двох компонентів: постійних витрат, які підприємство несе незалежно від обсягу випу­ску продукції, і змінних витрат, які міняються разом з обсягом випуску продукції. Постійні: витрати можуть включати видатки на утримання заводу, страхування. Змінні: включають видатки на з/п і сировину; можуть контролюватися на довгочасному етапі, але вони не міняються із зміною ви­пуску продукції в короткі проміжки часу.

Граничні витрати - це приріст витрат у резуль­таті виробництва додаткової одиниці продукції;  виз­начаються зростанням змінних витрат на випуск додаткової одиниці продукції; показують, скільки коштує для фірми збільшення обсягу випуску продукції на оди­ницю.

Середні витрати - це витрати на одиницю випу­ску продукції. Існує три види: середні постійні витрати (постійні витрати, поділені на обсяг випуску продукції); середні змінні витрати (змінні витрати, поділені на обсяг випуску продукції); середні загальні витрати (валові витрати, поділені на обсяг випуску продукції).


хиты: 268
рейтинг:0
Общественные науки
экономика
микроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь