пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Заміщ факторів вир-ва: поняття, допуст межі, норма заміщення

 

Двофакторна виробнича функція, або ізоквантна варіація факторів виробництва моделює виробничий процес, в якому змінними є обсяг використання двох факторів виробництва.

Ізокванта – це лінія, кожна точка якої відображає такі комбінації ресурсів (праці та капіталу), які дають змогу отримати обнаковий обсяг виробництва продукції. Чим більша кількість використовуваних ресурсів, тим більший обсяг виробництва і тим далі від початку координат міститься відповідна ізокванта. Сукупність ізоквант однієї виробничої функції, кожна з яких відповідає певному обсягу випуску продукції називається картою ізоквант.

Отже, різні комбінації факторів виробництва забезпечують виробництво певної кількості продукції, а це означає, що ці фактори деякою мірою є взаємозамінними. Взаємозвязаність виробничих ресурсів у кожній точці ізокванти є різною. Для означення рівня взаємозвязаностіи використовують граничну норму технологічної замінм (MRTS). Ця величина показує, на скільки одиниць має зменшитися виробничого споживання одного ресурсу в обмін на збільшення кількості споживання іншого ресурсу на одиницю за умови, що обсяг виробництва залишається незмінним. Наприклад, гранична норма технологічної заміни праці капіталом визначається за формулою,

а капіталу працею

.

Можливості взаємозаміщення факторів виробництва знаходяться в діапазоні від випадку, коли фактори ідеально взаємозамінні (мал.1) до виробничої функції із жорско фіксованою пропорцією їх використання (мал .2).

Нижче подано графік ізоклінного заміщення.

Заміщення можливе


хиты: 183
рейтинг:+1
Общественные науки
экономика
микроэкономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь