пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Економічна необхідність, сутність і функції страхуванн

Страхування – сукупність перерозподільчих відносин,  які виникають між його суб’єктами з приводу формування грошових фондів за рахунок сплати страхувальниками страхових внесків з метою захисту майнових інтересів у разі настання страхового випадку та поповнення цих фондів у процесі ефективного розміщення тимчасово вільних коштів страховиків на фін ринку

Специфічні ознаки:

  1. Перерозподільчі відносини між учасниками формування стр фонду
  2. Наявність стр ризику
  3. Солідарне розглядання збитку між учасниками стр
  4. Поворотність стр платежів, мобілізованих у стр фонду

Стр економічних перерозподільчих відносин  охоплюють:

  1. Формування спеціалізованого грошового фонду за рахунок внесків юр та фіз. ос
  2. Використання коштів сформованого фонду для відшкодування збитків у разі настання несприятливих подій

Функції

  • Ризикова – полягає в переданні за певну плату страховику матеріальної відповідальності за наслідки ризику у разі його настання, передбачених чинним законодавством або договором страх.
  • Формування і використання стр резервів – за допомогою створення достатнього обсягу стр резервів у формі стр внесків здійснюються відшкодування матеріального збитку у разі настання стр випадку або виплата страх. сум по закінченні дії договору страх.
  • Заощаджувальна (дає змогу страхувальнику за рахунок стр внесків накопичити певну стр суму за умови відсутності стр випадку за час дії договору)
  • Превентивна (спрямована на попередження можливих збитків та зменшення їх наслідків від несприятливих стр подій)
  • Інвестиційна (розміщення тимчасово вільних коштів страховика у різні активи на умовах прибутковості, поверненості, безпечності та диверсифікації)
  • Контрольна (здійсеня фін контрою за правильним проведенням стр та інвестиційних операцій, оптимальним формуванням та цільовим призначенням використаних коштів стр компаній)

Основні принципи:

  1. Загальні
    • Вільний вибір страховика і виду страхування
    • Страховий ризик - це ймовірна подія або сукупність подій, на випадок яких здійснюється страхування. Нерідко страховий ризик тлумачать як розподіл між страховиком і страхувальником несприятливих економічних наслідків у разі настання страхового випадку.
    • Страховий інтерес
    • Максимальна сумлінність (сумлінності можна вважати принципом взаємної правдивості між страховиком та страхувальником. Страхувальник повинен надати страховику всю інформацію про об'єкт страхування для оцінки ризику і визначення ціни страхової послуги, а страховик зобов'язаний правильно визначити збиток і виплатити страхове відшкодування)
    • Реальність страхового захисту (передбачає виплату відшкодування в розмірах реального збитку. Реалізація такого принципу вимагає створення умов, за яких досягається мета страхування. Відповідно необхідно дотримуватися конкретних принципів страхування.)
  2. Конкретні
  • Платності (передбачає передачу ризику за плату від страхувальника до страховика. Це дає змогу страховику сформувати відповідні страхові резерви, забезпечити окупність та прибутковість його діяльності.)
  • Неперервності (означає, що особі для отримання страхової виплати необхідно мати постійно діючий договір страхування, оскільки за його відсутності страхова виплата здійснюватися не буде.)
  • Поворотності (передбачає повернення страхувальнику страхових платежів у вигляді страхового відшкодування в разі настання страхового випадку (при ризиковому страхуванні) або страхової суми (при страхуванні життя))
  • Диверсифікації (означає можливість здійснення діяльності страхових компаній поза межами основного бізнесу. Чинним законодавством чітко визначено, що предметами безпосередньої діяльності страховика може бути лише страхування, перестрахування і фінансова діяльність, пов'язані з формуванням і розміщенням страхових резервів та їх управлінням. Проте цей принцип проявляється в рамках основної діяльності страховика, коли йдеться про розпорошення взятих на страхування ризиків за територіальною та галузевою ознаками, а також інвестиційної діяльності страховика)
  • Франшизи (передбачає частину збитків, яка згідно з договором страхування не відшкодовується страховою компанією, тобто власну участь страхувальника у відшкодуванні збитків. Такий принцип застосовується з метою уникнення виплати за невеликими збитками, створення економічної зацікавленості у страхувальників, захисту страховиків від зловживань страхувальників.)
  • Суброгації (означає передачу страховику, який виплатив страхове відшкодування, права вимоги до особи, відповідальної за заподіяний збиток. Інша назва — регресне право. На практиці таке право застосовується ще й до настання реальної виплати відшкодування.)
  • Контрибуції (одна страхова компанія вимагає від іншої або інших компаній розподілити між собою виплату страхового відшкодування у випадку страхування одного і того ж об'єкта одночасно кількома компаніями від однакових ризиків. Для реалізації такого принципу на практиці необхідно перевірити достовірність інформації про наявність не менше двох полісів на відшкодування збитків за однаковими ризиками одних і тих самих предметів страхування.)

співстрахування (страхування об'єкта за одним спільним договором кількома страховиками) та перестрахування (передача однією страховою компанією іншій частини своїх зобов'язань згідно з укладеними договорами)


хиты: 309
рейтинг:+1
Общественные науки
экономика
финансовая экономика
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь