пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Християнський екзистенціалізм Л. Шестова та М. Бердяєва.

Экзистенциали́зм (фр. existentialisme от лат. exsistentia — существование), философия существования — направление в философии XX века, рассматривающее человека как уникальное духовное существо, способное к выбору собственной судьбы. В России экзистенциализм возник накануне Первой мировой войны 19141918. Представители Шестов, Бердяєв.

Шестов Лев (псевд.; наст. имя и фам. — Лев Исаакович Шварцман) [31.1 (12.2).1866, Киев, — 20.11.1938, Париж], русский философ-экзистенциалист и литератор.

Сочетая и по-своему акцентируя мотивы Ф. Ницше и Ф. М. Достоевского, Ш. предвосхитил основные идеи позднейшего экзистенциализма. Уже на рубеже веков, как бы в предчувствии будущих мировых катастроф, Ш. говорит о трагической абсурдности человеческого существования и выдвигает образ обречённого, но взыскующего своих суверенных прав «героя», бросающего вызов всей Вселенной. Ш. предпринимает пересмотр традиционной философии, требуя переместить точку зрения с мироздания на субъект. Он восстаёт против диктата разума над сферой жизненных переживаний и против гнёта безлично-всеобщего над личностно-единичным.

Основним фактом людського існування у світі для Шестова виступає трагізм життя, що спричиняється неминучістю смерті на землі, безглуздістю і випадковістю її настання. Він сформулював філософію трагедії, згідно з якої не слід тікати від трагізму життя або закривати на нього очі: трагедію необхідно стоїчно зустріти віч – на віч. Шестов обстоює божественну основу буття. Його Бог – старозавітний, жахаючий бог.

Бердяєв М.  Основною ідеєю є те, що християнська релігія втрачає свій вплив на сучасну людину, яка вирішила будувати своє майбутнє, щастя без Бога, без допомоги потойбічних сил, без надії на безсмертя. Але йому здається, що заперечують не релігію, не Бога, а лише неправдиву ідею Бога, звідти суд не над Богом,  а над людським перекручуванням, спотворення образу Божого. Бог є в кожному з нас, він розглядається за аналогією з внутрішнім життям людини. Про Бога не можна сказати нічого визначеного. Він є таємницею. Він заперечує традиційне вчення про Бога. Тому що історія християнства зазнала перекручень і була змінена ідея Бога. Бог це не керівник. Бог виступає як сукупність сили, влади і водначас як любов, надія. Філософ не уявляє існування людини без Бога. Християнський екзистенціалізм  М. Бердяєва постає як заклик до співробітництва з Богом, тільки з допомогою Бога вирішуються важкі проблими, що постають перед людино. 


хиты: 419
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
общественные науки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь