пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

Філософська думка Росії 19 - 20 ст (західники і слов’янофіли). Релігійна філософія.

Значного поширення в рос. суспільно – політичній думці набувають ідеї слов’янофілів і західників.

Слов’янофільство, представниками якого були Хом’яков, Кирієвський, Аксаков, Самарін та інші – один з ідеалістичних напрямків суспільно – політичної думки, котрий протиставляв історичний розвиток слов’янофільських народів взагалі історії народів заходу.

Слов’яноф. були критично настроєні щодо кріпацтва, але виступали за кроваву монархію, патріархальні відносини. Слов’яноф. здійснювали певний вплив на формування «російського соціалізму». С-ф. виступали за некапіталістичний шлях розвитку Росії, який передбачав становлення поміщицької влади на землю і полюбовного вирішення селянського питання.

Хом’яков –одухотворення цінностей православ’я може призвести до докорінної перебудови суспільних відносин. Виступав за патріархальний розвиток Росії.

Кирієвський – виступає за те, що Росія розвивалася самобутньо, бо зовнішнє копіювання будь-якої іноземної культури веде до загибелі національного духу, нації.

Ідеологія західників ґрунтувалася на абстрактному гуманізмі, який уже зазнав краху в Зах. Європі: Росія повинна вчитися у Заходу і пройти такий самий шлях розвитку. Росія повинна здобути європейську науку. Західники мало цікавилися церквою і перебільшували недоліки рос. церкви. До західників належать: Чичерін, Грановський, Тургенєв. Вони обстоювали буржуазний шлях розвитку Росії.

Релігійною називається філософія, основоположні ідеї якої визначені релігійним світорозумінням. Це насамперед ідея Бога як надприродної особи, яка створила світ і людину, володарює над ними. Характерним для релігії є мислене роздвоєння світу на світ природний (матеріальний) і надприродний (духовний), який є місцеперебуванням Бога й інших "небесних" істот; вчення про безсмертя індивідуальної душі та її загробне існування. В релігійній філософії робиться спроба осмислення  ідей і вчень у категоріях, властивих цій формі світогляду, розробки і обгрунтування їх логічними, раціональними методами. Ця філософія має багатовікову історію. Сформувалась у Середні віки.


хиты: 390
рейтинг:0
Гуманитарные науки
философия
общественные науки
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь