пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

37. Культура Росії XV-XVI ст.

На рубежі 15-16 ст. завершився процес утворення єдиної російської держави, країна остаточно звільнилася від монголо-татарського ярма, завершилося формування російської народності. Це зробило істотний вплив на формування культурних процесів. Після довгих років занепаду почався підйом матеріальної культури російського народу. Високого розвитку досягло ремісниче виробництво і, особливо, ливарна справа. У Москві відкрився гарматний двір. Знаменитим ливарем 16 століття був Андрій Чохов, автор знаменитої "Цар-гармати". Незабаром була організована Збройна палата, що відала виготовленням і зберіганням цінного зброї та державних регалій. збройова палата

Просвітництво

Господарські та політичні здобутки Русі цього часу зробили помітний вплив на підвищення рівня грамотності і освіти. Центром поширення грамотності були монастирі та міста. Грамоті навчали в приватних школах в основному священики і дяки. Свідченням досить широкого розповсюдження грамотності серед міського населення є новгородські берестяні грамоти.  Видатною подією російської культури 16 століття є книгодрукування, початок якому було покладено в 1553 році.  У 1564 р була надрукована перша книга "Апостол". Всього до кінця 16 ст. було видано близько 20 книг церковно-релігійного змісту.

Архітектура

Архітектура кінця XV-XVI ст. відбила зростання міжнародної ролі російської держави. Настає новий етап як в храмовому, так і в цивільному архітектурі. У будівництві поряд з російськими майстрами беруть участь майстри з Італії, яка в той час була передовою країною Європи. Створення російської централізованої держави зі столицею в Москві було ознаменовано будівництвом на місці старого нового Кремля, ансамбль якого остаточно склався наприкінці XV - початку XVI в. В цей час в будівництві стали використовувати цеглу та теракоту. Цегляна кладка витісняла традиційну білокамінну. В 1485-1495 рр. білокам'яні стіни Московського Кремля були замінені цегляними. В 1484-1489 рр. псковським майстрами був побудований Благовіщенський собор (домова церква великих князів) і церква Ризположения. Італійським архітектором Алевизом Новим в 1505-1508 рр. був зведений Архангельський собор. Основна конструкція - традиційна: хрестово-купольний пятіглавний храм з шістьма стовпами, що підтримують склепіння. Однак в зовнішньому оформленні архітектор відійшов від давньоруської традиції і використовував багаті архітектурні прикраси італійського Ренесансу. Розвивалося також і інший напрямок в архітектурі, пов'язане з будівництвом невеликих посадських і вотчинних храмів. До цього часу була винайдена нова система цегляних перекриттів - кресчатого зводу, що дозволило будувати невеликі бесстолпние храми. В архітектурі цих храмів більш виразно виділялися світські елементи.

Найвищим досягненням російської архітектури XVI в. стало будівництво храму шатрового типу, в якому найбільш яскраво виразилося національну своєрідність російських традицій, заснованих на дерев'яній архітектурі. Церква Вознесіння в селі Коломенському під Москвою стала першим на Русі новим типом будови і за формою. В XVI в. величезний розмах отримало кріпосне будівництво (будівництво фортець). Були побудовані кремлі в Нижньому Новгороді, Тулі, Коломні, Зарайська, Серпухові та інших російських містах.

Живопис

Живопис кінця XV-XVI ст. представлена ​​творами талановитого російського майстра Діонісія (бл. 1440-1502 / 03). В 70-і рр. XV в. Діонісій створив розписи й ікони в соборі Пафнутьево-Боровського монастиря під Москвою. Пізніше Діонісій працював в Иосифо-Волоколамському монастирі, в останні роки життя разом з синами Володимиром і Феодосієм розписав собор Різдва Богородиці Ферапонтова монастиря в Білозерському краї, про що свідчить напис на храмі. Це рідкісний випадок, коли фрески збереглися майже повністю в первозданному вигляді. Виконано близько 25 композицій на тему Богородиці. Діонісій з учнями написав також іконостас цього собору.

Поступово розширюється коло тем живопису, зростає інтерес до нецерковних сюжетам, особливо історичним. Розвинувся жанр історичного портрета, хоча зображення реальних осіб носить все ще умовний характер. Цікава в цьому плані розпис галереї Благовіщенського собору Московського Кремля. Поряд з традиційними зображеннями святих і московських князів з'являються портрети візантійських імператорів і античних мудреців: Гомера в російській плаття, Вергілія - в ​​мантії і крислатому капелюсі, Плутарха, Аристотеля та ін.

Живопис кінця XV-XVI в. характеризується зростаючим інтересом до реальних історичних особам і подіям. Ці ж мотиви починають проникати і в інші види культури.

Успішно розвивається декоративно-прикладне мистецтво. У шиття замість шовкових ниток використовуються металеві - золоті та срібні, широко застосовується перли, дорогоцінне каміння.

В XVI в. розвивається і мистецтво лиття, російські майстри виготовляють дрібну начиння, ллють дзвони.

Видатний пам'ятник прикладного мистецтва цього часу - царський вінець - шапка Мономаха, в якій вперше в історії Русі вінчався в 1547 р. на царство Іван IV.

Культура Московської Русі XIV-XVI ст. переживала підйом, пов'язаний з розгромом Золотої Орди і створенням єдиної Російської держави з центром у Москві. Це знайшло своє відображення в розвитку всіх напрямків культури - в літературі, архітектурі, живописі, декоративно-прикладному мистецтві, а також у зростанні грамотності та просвітництві, чому сприяла поява друкарства.

 

 

 

 


03.11.2014; 14:16
хиты: 682
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь