пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

35. Міжнародне становище Російської держави в кінці XVI ст.

В 1582 р в Ямі-Запольській було укладено перемир'я з Річчю Посполитою, в 1583 р в Плюссі - зі Швецією. За їх умовами Росія втратила всі свої надбання в Лівонії і Білорусії. Значні територіальні прирощення за рахунок Росії отримала Швеція (міста Нарву, Івангород, Ям, Копор'є на берегах Фінської затоки, деякі землі біля Ладозького озера). Всього 25 років Росія володіла Нарвою - важливим портом на Балтиці. За цей час помітно зросла зовнішня торгівля Росії з Європою, що наочно свідчило про життєву необхідність для країни виходу на морські шляхи.

Незважаючи на програну війну, російський уряд не вважав боротьбу за вихід до Балтики завершеною. Саме тому в 1582-1584 рр. активізувалися спроби створення союзу з Англією. Але 18 березня 1584 цар Іван Васильович Грозний помер. На престол зійшов його середній син Федір, хворий і недоумкуватий. Фактично за нього управляв Борис Годунов, який не хотів скористатися першим же зручним випадком, щоб зайняти престол Московського царства одноосібно.

У другій половині XVI ст. не вдалося ліквідувати загрозу  від Речі Посполитої. Король Стефан Баторій сподівався реалізувати плани підкорення Росії та організації походу проти Османської імперії.

Після смерті Стефана Баторія (1586) литовські магнати підтримали висунуту урядом Годунова кандидатуру царя Федора на польський трон, проте в ході виборів в сеймі новим королем Польщі став шведський принц Сигізмунд Ваза (Сигізмунд III), син шведського короля Іоанна і представниці польсько-литовської королівської династії Катерини Ягеллон. Це зміцнило польсько-шведський династичний союз (в 1592 р Сигізмунд став одночасно королем Швеції). Розпочата Москвою 1590 р нова війна проти Швеції, мала метою повернути російські землі на Балтійському узбережжі, втрачені в період Лівонської війни, закінчилася підписанням 1595 р Тявзінського миру. По ньому Росія отримала назад Ям, Копор'є, Івангород, Нієншанц, Корелу і навіть ділянку Балтійського узбережжя, правда, без гаваней. Нарва так і залишилася за шведами.

На південних рубежах Російської держави становище залишалося нестабільним через набіги кримських татар. Останній набіг кримських орд хана Казі-Гірея 1591 р був насилу відбитий російськими військами у Данилова монастиря під Москвою. В результаті активного військового тиску уряду Бориса Годунова вдалося змусити Кримське ханство до підписання миру з Москвою в червні 1598. Нарешті, в 1600 р Борис Годунов домігся важливого дипломатичного успіху, уклавши російсько-польське перемир'я на 20 років.

Таким чином, до початку XVII ст. міжнародне становище Російської держави було стабілізовано, але разом з тим воно залишалося досить хитким - основні проблеми російської зовнішньої політики не були вирішені.
 


03.11.2014; 14:16
хиты: 269
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь