пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

20. Феодальна війна в 2-й чверті XV ст.

25 лютого 1425 помер великий князь Василь I Дмитрович. Згідно з його заповітом, складеним у 1423 р., спадкоємцем великокнязівського престолу стає його десятирічний син Василь при регенстві княгині Софії Вітовтовни, її батька великого князя литовського Вітовта, а також князів Андрія і Петра Дмитровича. Права Василя II (1425?-1462) на велике князювання відразу ж оскаржив його старший дядько - галицький князь Юрій Дмитрович. Талановитий полководець, заходив "далече" в "татарські землі", що мав великі володіння (Галич, Звенигород, Руза, Вятка), князь Юрій спирався у своїх домаганнях на духовну грамоту Дмитра Донського, яка передбачала передачу влади старшому в роді, а не від батька до сина. Перевага в боротьбі за велике князювання Юрію Дмитровичу давало те, що Василя ІІ не затвердив золотоординський хан.

Московський уряд починає воєнні дії проти Юрія, але той ухилився від рішучої битви, віддаючи перевагу більш ретельно підготуватися до війни і заручитися підтримкою Орди. Прагнучи уникнути кровопролиття, митрополит Фотій, один з головних діячів уряду Василя II, домігся перемир'я. За укладеним у середині 1425 угодою князь Юрій обіцяв сам не "шукати" великого князівства, але фактично остаточне рішення цього питання передавалося в Орду. Поїздка восени 1431 р. В Орду Юрія Дмитровича та Василя Васильовича принесла успіх останньому.

Князь Юрій, який отримав у спадок Дмитров, не змирився з поразкою і, повернувшись з Орди, почав активно готуватися до воєнних дій. Протистояння перейшло у війну, що почалася навесні 1433 У похід на Москву виступили Юрій Дмитрович і два його старші сини - Василь Косий і Дмитро Шемяка. 25 квітня відбулася битва з Василем II на р.Клязьме. Великий князь зазнав поразки і разом з родиною втік у Твер, а потім у Кострому. Юрій Дмитрович вступив до Москви. Але бояри і московські служилі люди, що бачили в Юрії лише бунтівного удільного князя, почали йти у Коломну, до свого князя. Зростало невдоволення галицького оточення Юрія Дмитровича. Незабаром, тверезо оцінивши політичну обстановку, він був змушений залишити велике князювання, повернути трон племіннику і укласти з ним договір про визнання Василя II "братом найстаршим".

Однак війну продовжили сини Юрія Дмитровича, які у вересні 1433 розбили московські війська під Галичем. Василь II, зібравши значні сили, вирушив у похід на галиць-ких князів. Вирішальна битва між ними відбулося 20 березня 1434 в ростовської землі і закінчилося повним розгромом військ Василя II. Юрій вдруге вступив у Москву.

Вжиті потім Юрієм Дмитровичем кроки свідчать про його прагнення затвердити единодержавие Русі і боротися проти Орди. 5 червня 1434 князь Юрій несподівано помер, і обстановка знову загострилася. У відповідності з тими принципами, які відстоював Юрій Дмитрович, великокняжий престол належав тепер Василю II як старшому в новому поколінні великокнязівської сім'ї. Але спадкоємцем оголосив себе Василь Косий - старший син Юрія. Незабаром, однак, не отримавши підтримки від своїх братів, які стали на бік Василя II, він залишив Москву. У травні 1436 в Ростовській землі війська Василя II розбили галицького князя. Василь Косий потрапив у полон і був засліплений, що назавжди усували його з політичної сцени. Між Дмитром Шемякой і Василем II був укладений договір, за яким галицький князь визнавав себе "молодшим братом", а Василь Васильович заволодів спадщиною Василя Косого - містами Звенигород і Дмітровом. Було очевидно, що досягнутий тимчасовий компроміс і боротьба неминуче розгориться з новою силою. Відносини ще більше загострилися, коли в 1440 р., після смерті молодшого брата Шемяки Дмитра Червоного, Василь II забрав більшу частину його спадку (Бєжецький Верх) і серйозно скоротив судові привілеї Дмитра Шемяки.

Значні зміни, що зробили вплив на хід боротьби за єдиновладдя на Русі, відбулися в Орді. Хан Улу-Мухаммед, зазнавши поразки від одного з синів Тохтамиша, в 1436 - 1437 рр.. влаштувався в Середньому Поволжі. Він використовував міжусобну "замятня" на Русі для захоплення Нижнього Новгорода і спустошливих набігів в глиб російських земель. Влітку 1445 р. в битві під Суздалем сини Улу-Мухаммеда розбили російське військо і полонили Василя II. Влада в Москві перейшла до Шемяки.

Незабаром Василь II був відпущений ординцями за великий викуп. Дізнавшись про повернення Василя II у супроводі ординського війська, Шемяка втік до Углича. Військова поразка, тяготи величезного викупу, насильства прибули для його отримання татар, а також тривога за долю країни, на яку великий князь "навів" ординців, - все це викликало появу широкої опозиції. На бік Шемяки перейшли багато московських бояр, купців і духівництва. Проти Василя II виникла змова. У лютому 1446 Шемяка захопив приїхав на прощу в Троїце-Сергіїв монастир Василя, привіз до Москви і засліпив. Пізніше це дало підставу для його прізвиська - Темний.

Положення великого князя Дмитра Юрійовича було складним. Його розправа над Василем II викликала на Русі обурення і відштовхнула багатьох його прихильників. Для підняття свого авторитету Шемяка спробував заручитися підтримкою церкви, видавши жалувані грамоти кільком монастирям, а також уклавши союз з Новгородом. Нетривкість позиції нового великого князя змусила його вступити в переговори з Василем Темним. Останній поклявся, що надалі не буде прагнути до великокнязівської влади. У вересні 1446 Василь II був відпущений у подарований йому Дмитром доля Вологди.

Вологда стала місцем концентрації прихильників повернення Василя II. Ігумен Кирило-Білозерського монастиря Трифон зняв з нього гріх порушення клятви. Дієву допомогу надав Василю II тверський князь Борис Олександрович. На початку 1447 війська Василя II розгромили Дмитра Шемяку під Угличем, і 17 лютого Василь II з тріумфом повернувся до Москви.

Галицький князь ще намагався продовжувати боротьбу, але її результат вже був вирішений наперед. Зазнавши поразки у вирішальній битві під Галичем, а потім під Устюгов, Шемяка помер в 1453 р. в Новгороді при досить загадкових обставинах. З його смертю завершилася феодальна війна.

Зміцнення влади великого князя Московського значною мірою залежало від успіхів боротьби з політичним сепаратизмом і недавніх союзників Василя II, і колишніх противників. Влітку 1445 був організований каральний похід проти Можайського князя Івана Андрійовича в покарання, як свідчить літопис, "за його невиправлення". Влітку того ж 1456 несподівано був схоплений і відправлений в ув'язнення серпуховской князь Василь Ярославович. Його доля, як і Можайськ, став "отчину" великого князя.

У тому ж 1460 Псков звернувся до великого князя Василя II з проханням захистити його від Лівонського ордену. На псковське князювання був поставлений син Василя Темного Юрій, який уклав з Орденом перемир'я.

До кінця правління Василя II перебувала під його владою територія незмірно перевищувала володіння інших руських князів, які до цього моменту втратили суверенітет і змушені були коритися йому. У складі Московського князівства зберігся одна Верейського-Білоозерська доля, князь якої повністю підпорядковувався Москві.


03.11.2014; 14:16
хиты: 262
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь