пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

17. Куликівська битва та її історичне значення.


Куликовская битва, що відбулася 8 вересня 1380 р. біля впадання ріки Непрядви в Дон, є ключовою подією в історії боротьби Русі проти монголо-татарського ярма й об'єднання російських земель навколо Москви. Основи переваги Москви були закладені Іваном Калитой (1325-1340). В 60- 70-е рр. XIV в. князеві Дмитру, онукові Івана Калити, удалося вирішити на користь Москви цілий ряд давніх і дуже важливих проблем. Основи переваги Москви були закладені Іваном Калитой (1325-1340). В 60- 70-е рр. XIV в. князеві Дмитру, онукові Івана Калити, удалося вирішити на користь Москви цілий ряд давніх і дуже важливих проблем.
Для хана Мамая, що захопив владу в Орді, похід проти Москви мав стратегічне значення: перемога дозволила б зміцнити його влада, призупинити розпад і відновити контроль над Руссю. Що стосується князя Дмитра, то перемога над ординським військом зміцнила б чільну роль Москви, підштовхнула об'єднавчі процеси й послабила важку залежність від Орди.
Мамай зібрав під свої прапори загони покірних Орді народів Поволжя й Північного Кавказу, найманців з генуезских колоній у Криму. Він розраховував на допомогу литовського князя Ягайла й рязанського князя Олега, що обіцяли допомогу, але в останній момент не зробили її.
У війську князя Дмитра були представлені князівські чи дружини не всіх земель Північно-Східної Русі (не прийшли тільки рязанські й новгородські загони). Літопис зберігає оповідання про зустріч Дмитра з ігуменом Троїце-Сергієвої лаври Сергием Радонежским, благе ловившим воїнів на перемогу й давшим князя двох мужніх воїнів-ченців - Ослябю й Пересвітла. Місцем збору російського війська стала не Москва, а Коломна: Дмитро хотів випередити ворога, вступити з ним у бій, поки той не з'єднався із союзниками.
Історики приводять різні оцінки чисельності російських і ординських військ (від 50 до 400 тис. чоловік). На думку більшості дослідників, сили були приблизно рівні (по 100- 120 тис. чоловік). Ні єдності й в описі Куликовской битви. Найчастіше її хід представляють так.
8 серпня, у день Різдва Богородиці, перейшовши Дон, росіяни зайняли позиції на Куликовом поле. Яркуватими, оточеними дібровами, воно позбавляло ординські кінноти маневру й унеможливлювало оточення російського війська із флангів. Князь Дмитро, переодягшись в одяг простого ратника, мужньо бився на поле брані. Спочатку успіх супроводжував Мамаю. Зломивши опір передового й сторожового полків, він вклинився в розпорядження великого полку й спробував розгромити полк лівої руки.
Тут були зосереджені всі сили ординців. Мамай припустився помилки. Саме в цей момент правий фланг ординської раті потрапив під удар засадного полку на чолі з воєводою Дмитром Біб-Долею й серпуховским князем Володимиром. Сховавши засадний полк у діброві, князь Дмитро виявив незвичайний полководницький талант. ординці, Що Розгубилися, у паніці бігли, біг і Мамай, через якийсь час убитий у Криму.
Причини перемоги в битві, що тривала, як видно, більше десяти годин, у цілому зрозумілі: безперечне полководницьке мистецтво виявив Дмитро (збір військ у Коломне, вибір місця бою, розташування війська, дії засадного полку й ін.). Мужньо боролися російські воїни. Не було згоди в ординських рядах. Але головними факторами перемоги визнають наступні: на Куликовом поле вперше боролося єдине російське військо, складене із дружин практично всіх російських земель, під єдиним командуванням московського князя; російські воїни були охоплені тим духовним підйомом, що, за словами Л. Н. Толстого, робить перемогу неминучої: «Бій виграє той, хто твердо вирішив його виграти». Куликовская битва принесла московському князеві Дмитру почесне прізвисько Донськой. Перемога була важкою. Жорстокість битви живе в словах сучасника: «Об гірку годину! Про час крові виконаний!»
Значення перемоги на Куликовом поле величезне: Москва зміцнилася у своїй ролі объединительни-ци росіян земель, їхнього лідера; у відносинах Русі з Ордою відбувся перелом (ярмо буде знято через 100 років, в 1382 р. хан Тохтамиш спалить Москву, але вирішальний крок до звільнення був зроблений 8 серпня 1380 р.); істотно знизився розмір данини, що Русь відтепер платила Орді; Орда продовжувала слабшати, від удару, отриманого в Куликовской битві, їй оправитися так і не вдалося. Куликовская битва стала найважливішим етапом у духовно-моральному відродженні Русі, формуванні її національної самосвідомості


03.11.2014; 14:16
хиты: 249
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь