пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

15. Об’єднання руських земель навколо Москви. Іван Калита і його політика щодо Золотої Орди.

Початкова територія.

До складу московської території не входили Дмитров, Клин, Волоколамськ, Можайськ, Серпухов, Коломна, Вірі. Уділ князя Данила до захоплення Можайська і Коломни займав проміжне положення між ними по середній течії р. Москви з продовженням на схід по верхній Клязьмі. У володінні князя Данила перебували повіти: Московський, Звенигородський, Рузський і Богородський до частини Дмитровського.

2. Приєднання земель при Данилові та Юрія

а) приєднання Коломни, Можайська, Переяславля-Залеського.

Перший московський князь ДАНИЛО зненацька напав на рязанського князя Костянтина, переміг його, взяв у полон і забрав у нього Коломну, а від смоленського князя  місто Можайськ. Крім цього Данило отримав місто Переяславль-Залеський за заповітом бездітного переяславського князя.

б) боротьба Юрія Даниловича за Володимир

Юрій Данилович зважився шукати в Орді ярлик на велике князівство Володимирське і вступив у боротьбу за Володимир з тверським князем Михайлом Ярославичем. Боротьба велася в Орді шляхом інтриг. Обидва князя були вбиті.

3. Придбання Івана Калити

а) отримання великокнязівського престолу

У боротьбу,  за політичне верховенство на Русі, яка почалася між московськими та тверськими князями активно втручалися хани Золотої Орди, прагнучи не допустити посилення жодної з сторін, що борються.

Довільною передачею ярлика на велике князювання з одних рук в інші хани прагнули виключити можливість політичного єднання руських князів і завжди мати привід для чергового спустошливої ​​погрому російських земель.  Певний час це їм цілком вдавалось.

- Повстання в Твері в 1327 р.

Найбільшим виступом проти загарбників було повстання в Твері в 1327г., Викликане насильствами і побоями ханського посла - баскака Чолхана і його людей. Після безуспішних спроб знайти захист від свавілля монголо-татар у свого князя тверичі з зібраного за сполох віча кинулися бити ординців. Чолхан намагався сховатися в князівському палаці, але тверичі підпалили двір і вбили баскака.

Повстання в Твері використав московський князь Іван Данилович Калита (1325-1340) для розгрому свого найсильнішого суперника. Взявши участь у каральному поході монголо-татарської раті, надісланій ханом Узбеком на Русь, Калита зумів направити її удар тільки проти Тверської землі. Разом з монголо-татарами Калита жорстоко розправився з тверичамі і піддав Тверське князівство страшного погрому, надовго усунувши тверських князів від активної боротьби за політичну перевагу на Русі. Тверський князь втік до Пскова. В 1328г., Калита, заслуживши своїми діями довіру хана, отримав ярлик на велике княжіння Володимирське (до 1332г. У спільному володінні з суздальським князем). Народне повстання в Твері і антиординської виступи в інших російських містах змусили хана передати Калиті право збору данини з усіх російських земель і доставки її в Орду, що сприяло ліквідації системи баскачества.

б) Уділ за Івана Калити

Навіть після того, як Іван Калита став великим князем, московський Уділ залишався дуже незначним.

У першій духовній, написаній в 1327 р., перераховані всі його вотчинні володіння. Вони складалися з п'яти або семи міст з повітами. То були: Москва, Коломна, Можайськ, Звенигород, Серпухов, Руза, Радонеж.

У повітах знаходилися 51 сільська волость і до 40 палацових сіл.

4. Способи розширення території за В.О. Ключевським:

1) скупка; 2) захоплення збройною силою; 3) захоплення дипломатичне за допомогою Орди; 4) службовий договір з удільним князем; 5) розселення з московських володінь за Волгу.

1) Скупка земель

Московські князі, маючи вільні гроші, почали скуповувати землі в приватних осіб, церковних установ, у митрополита, монастирів, в інших князів.

* Скупка при Калиті

За князювання Калити Московське князівство остаточно визначилося як найбільше і найсильніше в Північно-Східній Русі. З часів Калити складається тісний союз московської великокнязівської влади з церквою, яка відіграла велику роль в утворенні централізованого держави. Союзник Калити митрополит Петро переніс свою резиденцію з Володимира до Москви (1326г.), що стала церковним центром всієї Русі, що ще більше зміцнило політичні позиції московських князів.

ведення політики по відношенню до Орди.

У відносинах з Ордою Калита продовжував намічену ще Олександром Невським лінію зовнішнього дотримання вассальской покірності ханам, справною виплати данини, щоб не дати їм приводів для нових вторгнень на Русь, які за його князювання майже повністю припинилися. "І бисть ізвідти тиша велика на 40 років і престаша погани воевати Руську землю і заколоти християн, і отдохнуша і почінуша християни від велика знемога і багато тягаря, про насильства татарського ...", писав літописець, оцінюючи князювання Калити. Російські землі отримали необхідну їм перепочинок для відновлення і підйому економіки, накопичення сил для майбутньої боротьби за повалення іга. Збір данини з усієї руської землі, яку Калита робив з усією жорстокістю і невблаганністю, сприяв зосередженню в руках московського князя значних коштів, давав йому можливість чинити політичний тиск на Новгород та інші російські землі. Калита зміг, не вдаючись до зброї, розширити територію своїх володінь за рахунок "купіль" - отримуючи у хана за багаті дари ярлики на окремі землі (Галич, Углич, Білоозеро). За князювання Калити була закладена основа могутності Москви. Син Калити князь Семен Іванович (1340-1353) вже претендував на титул "великого князя всієї Русі" і за своє зарозумілість отримав прізвисько "Гордого".

- При Симеоні Гордому та Івані Красному були придбані: Верея, Боровськ, Волоколамськ, Кашира.

2) Способи придбання земель після Калити: Дмитро Донський захопив Стародуб на Клязьмі і Галич із Дмітровом, вигнавши тамтешніх князів з їхніх вотчин. Син його Василь "умзділ" татарських  мурз і самого хана і за «багато золота й срібла» купив ярлик на Муром, Тарусу і Нижегородської князівство.

Значення придбань.

Захопленням Можайська і Коломни московський князь придбав всю течію Москви; придбання великокнязівської області і потім Стародубського князівства робило його господарем всієї Клязьми. З придбанням Калуги, Мещери при Донському, Козельська, Ліхвіна, Олексин, Таруси, Мурома і Нижнього при його сині все вздовж Оки - від впадання Упи і Жізди до Коломни і від Горця Мещерського до Нижнього - виявилося у владі московського князя, так що Рязанське князівство опинилося з трьох сторін серед волостей московських і володимирських, які за Калити були в московських же руках. Точно так само з придбанням Ржева, Углича і Нижегородського князівства при тих же князях і Романова при Василії Темному, при постійному володінні Костромою князівства Тверське і Ярославське з різних сторін були охоплені московськими володіннями. З придбанням князівств Білозерського та Галицького відкрився широкі для московських промислів у верхньому Заволжі.


03.11.2014; 14:16
хиты: 321
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь